Propagandafigyelő, 2023. augusztus 23.

Az M1 Híradó 2023. augusztus 23-i, 19:30-as kiadása (52 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

Néhány szám, minimalista összefoglaló a szerdai Híradóról. Az adás a 24. percében négy százalékos jövő évi gazdasági növekedéssel kecsegtette nézőit. Az „Elemző: a keleti nyitás politikája egy lehetőség” című, háromperces tudósításban Orbán miniszterelnököt tizenkilencszer láttuk kezet fogni, ebből csak négyszer Erdogannal. Emellett a külpolitika iránt érdeklődők megtudhatták akár azt is a műsorból, hogy az Észt Metodista Egyház kilépett a nemzetközi Metodista Egyházból.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

A baloldali USA bírálata: 4p 9mp
Az ellenzék lejáratása: 6p 5mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 50mp
Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 13p 2mp
NER-események: 9p 38mp
Katasztrófák, időjárás: 11p 49mp

A Híradó tudósításai:

1. Óvóhelyre kellett menekíteni Novák Katalin államfőt Kijevben (4p 17mp)

2. Moszkva szerint idén már több mint százhúsz ukrán drón támadta meg őket (2p 38mp)

3. Lelőhették azt a magánrepülőt, amin a Wagner-vezér is utazott (42mp)

4. Hétvégén jön a hidegfront (2p 50mp)

5. Megdőlt a hajnali melegrekord: 24.8 Celsius-fokig hűlt csak a levegő (1p 29mp)

6. Több vármegyében is tűzgyújtási tilalom lépett életbe (19mp)

7. Hőség tombol Európa nagy részén (3p 44mp)

8. Spanyolországtól Törökországig egymást érik az erdőtüzek (3p 9mp)

9. A gazdasági növekedés beindításáról és a bérek emeléséről is tárgyalt a kormány (3p 39mp)
Jó fideszes kampányműsorhoz illően, a Híradó ma is a kormány üzenetét szajkózza. „Munka van bőven”, ismerteti a műsorvezető, Meszes Boglárka a miniszterelnök bejegyzését a Facebookról. Szilágyi Béla pedig elkészíti nagyjából ugyanazt a tudósítást, amelyet a pénteki adásban is láttunk. Ezúttal a kiindulópontja nem a miniszterelnöki interjú, hanem a kormányülés, de ez nem sokat számít, hiszen a mondanivaló és a körítés ugyanaz. Orbán most nem a közmédiába érkezik, hanem a Karmelita termébe, ahol lekezel a kormánytagokkal, szolid háttérzene szól, hiszen a Facebook-videóját látjuk. A kommunikációs panelek és frázisok pedig még mindig ugyanazok: Orbán megígéri népének az infláció letörését, a gazdaság beindítását, a béremelést. A szerkesztőnek nincs is több új mondanivalója, ezért a pénteki rádióinterjút látjuk újra. Ebben a multik még mindig árspekulánsok, a harmadik negyedév a gazdaságban jobb lesz, mint a második volt, és „vissza fogunk kanyarodni a növekedési pályára, ahonnan a háború letérített bennünket”. Szilágyi Béla mondatai is szinte azonosak a péntekiekkel, ma a 23. perc végén mondja el ugyanazt: „a kormányfő hangsúlyozta, hogy az év második felében bekövetkező béremelések ellensúlyozhatják mindazt a rosszat, ami az első félévben történt.” Ismét lehet reálbéremelés, verik a fejünkbe. Majd megint látjuk a „hírműsor” kedvenc inflációs grafikonját, amelyből természetesen mindig hiányoznak az európai országok adatai. Ezek után Szilágyi szerkesztő mégis tud meglepetést okozni. A propaganda szokásos fordulatát használva („elemzők szerint”), a jövő évi 4 százalékos gazdasági növekedéssel kecsegteti a nézőket. 

10. Elemző: a keleti nyitás politikája egy lehetőség (3p 23mp)
A propagandaminisztérium ezzel a beszámolóval igyekszik legitimálni a keleti diktátorok budapesti hakniját – és a nyugati politikusok hiányát – a nemzeti ünnepen. „Az Alapjogokért Központ elemzője szerint Nyugatról irigykedve nézik Magyarország helyzetét, amely szabadon ápol kétoldalú kapcsolatokat a Nyugattal és Kelettel is” – mondja el a „hírműsor” felvezető szövege. Az első képeken Erdogant, Vučićot és Dodikot látjuk, miközben megérkeznek Orbánhoz, lapogatják egymás hátát, a szerkesztő pedig felsorolja őket, mintha világsztárok lennének a Karmelita udvarában. „A vendégek szinte egymásnak adták a kilincset” – halljuk, közben pedig Janez Jansát, majd Sebastian Kurzot mutatják. A tudósítás egyik fénypontjaként a repülőjéből kiszáll Tatárföld – putyinista, de ez nem hangzik el persze – elnöke. A „sztárok” bemutatása után a műsor a látogatás jelentőségéről beszél: migráció, energiakérdés. „Az azeri elnökkel való találkozás után pedig új dimenzióba lépett Magyarország energetikai együttműködése Azerbajdzsánnal, hiszen a két ország között létrejött a fizikai földgázszállítási kapcsolat” – ezt a mondatot még értelmeznünk kell, hiszen közben azt láttuk, hogy Orbán kezet fog Alijev elnökkel. Majd az energiakérdés kapcsán Szijjártó külügyér szól a nézőkhöz. Ezután Párkányi Eszter elmondta, hogy az Alapjogokért Központ szerint Nyugatról irigyelnek minket a hasonló kapcsolatok miatt, de ők ezt persze nem engedhetik meg maguknak (Valaki elmondhatná a műsorban végre, a keleti nyitás hogyan is köthető az alapjogok problémájához?). Az „elemző” rámutatott a béketárgyalások sürgetésének fontosságára is. A végén azért megmutatják azt is, hogy Orbán és díszes társasága a stadionban megtekinti az atlétikai világbajnokság sportsikereit. A tudósítás lényege: bő három perc alatt Orbán miniszterelnököt tizenkilencszer láttuk kezet fogni, ebből csak Erdogannal négyszer. Ezen kívül a vágóképeken persze többször vonult, tárgyalt, fotózkodott és bájcsevegett.

11. Tucker Carlson a nagykövetnek: magyarul se tudsz, menj haza! (4p 9mp)
„Keményen bírálta a budapesti amerikai nagykövetet az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb médiaszemélyisége” – vezeti fel Meszes Boglárka a Fox News kirúgott műsorvezetőjének budapesti haknijáról szóló négyperces tudósítását. Fontos témák a(z elvileg) közszolgálati média „hírműsorában”… Németi szerkesztő tovább emelte a jelentőségét, hiszen Carlsont az Egyesült Államok legnépszerűbb médiaszemélyiségének nevezte. A konzervatív véleményvezér persze jól kiosztotta Pressman nagykövetet, aki szerinte a magyarokat csak kioktatni akarja. Ezután a szerkesztőtől viszont azt tudtuk meg, az USA-ba a mexikói határon 7 millió illegális bevándorló érkezett ellenőrzés nélkül, „a budapesti nagykövetség mégis a külhoni magyarokat tekinti biztonsági kockázatnak”. A képeken plédekbe csavart, vacogó menekültek csoportját látjuk az USA és Mexikó határáról – a Híradó szerkesztőinek minden témáról ugyanaz jut eszébe. A végén még rövid utalást látunk és hallunk a baloldali amerikai és a jobboldali magyar kormányzat közötti óriási ideológia harcra. A Híradó szerint Pressman állandóan bírálja a magyar kormányzatot például a sajtószabadság vagy a szexuális kisebbségek jogai kapcsán, de Gladden J. Pappin a Magyar Külügyi Intézettől elmondja, az Egyesült Államok csak ránk akarja kényszeríteni akaratát. 

12. Magyar Nemzet: egyházszakadásokat okoz az agresszív genderlobbi (39mp)
Az adásból teljesen hiányzik a migráció témája, de nem maradunk nemzetközi veszély nélkül, hiszen ma a globális ideológiai kultúrharc fokozódik. A Híradó a párt és a kormány hivatalos lapja nyomán nagy relevanciájú külpolitikai témát talált, hogy a magyar nézők otthonába szállítsa azt. Az Észt Metodista Egyház kilépett a nemzetközi Metodista Egyházból, mert az egyre nagyobb teret ad a LMBTQ-jogoknak. 

13. Az MSZP csökkentené a közúti balesetek számát (29mp)
Molnár Zsolt beszélt a témáról.

14. A Jobbik szerint a kormány ázsiai vendégmunkásokra cserélné a magyar munkavállalókat (25mp)
Ander Balázst tartott sajtótájékoztatót.

15. A DK újranyitná a vasúti mellékvonalakat (24mp)
Varju László vetette fel ezt a nézőknek.

16. Csütörtöktől érkeznek a szeptemberi családtámogatások (3p 29mp)
Szilágyi szerkesztő több mint három percig foglalkozik a kormány szép és pozitív családpolitikai intézkedésével, amelyet érdekes módon a műsor az augusztus 11-i adásban is több mint három percen át mutatott be. Hiába, az állampolgárokat nem árt előre felkészíteni arra, mikor érkezik a bankszámlájukra az összeg, amit a kormánynak köszönhetnek. Egy győri írószer-üzletben „egymást érik a vásárlók” – kétségkívül ez Szilágyi Béla egyik kedvenc szófordulata. Magasak az árak, de sokan a minőségi termékeket keresik – tudjuk meg. Ki más hívhatja fel figyelmünket a kormány szép augusztusi gesztusára, mint Király Nóra. De más fontos tanévkezdési segítségek is vannak, jó, ha fejben tartják a nézők: ingyenes tankönyvek, kedvezményes étkezés, beiskolázási támogatás. Ráadásul a brüsszeli szankciók okozta gazdasági nehézségek ellenére ezekre van elegendő forrás a költségvetésben.

17. Magyar Nemzet: egy ámokfutás állomásai, Karácsony harca az autósokkal (3p 12mp)
Úgy látszik, a propagandaminisztérium kreatív munkatársai szerdára nem tudtak semmi újjal előállni a „dollárbaloldal” finanszírozása vagy a vízdíjat emelni tervező megszorító baloldal kapcsán, ezért a napi ellenzékellenes kampány jegyében egy olyan cikket helyeztek el a pártlapban, amely összefoglalja az autósokat üldöző főpolgármester „ámokfutását.” (Próbálunk belegondolni a képbe: bizonyára autósokat üldöző kerékpáros ámokfutóról van szó.) Önkényes lezárások, koncepció nélküli tervezés, káosz és fullasztó dugók – sorolja a Híradó a lap nyomán Karácsony Gergely bűneit.

18. Csepelinfo: hülyének nézi támogatóit a Momentum csepeli polgármesterjelöltje (2p 53mp)
A csepeli Fidesz önkormányzati választási kampányvideóját látjuk. Németi Noémi – a helyi hírblog nyomán – leleplezi Dukán Andrást. Aki tanárként is tevékenykedik, és polgári engedetlenséget hirdetett, miközben nem veszi fel fizetését. Könnyen teheti, tudjuk meg, hiszen képviselőként 600 ezres jövedelme van, cégei jóvoltából pedig milliókat tehet zsebre. 

19. Ma van a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja (3p 15mp)
A Terror Házában rendezett eseményen Schmidt Mária és Rétvári államtitkár is emlékezett. Előbbitől persze megtudtuk, a Nyugat kettős mércével néz a két diktatúrára, a nácit elítélik, a kommunistát mentegetik.

20. A diktatúrák áldozataira közösen emlékezett a Fidelitas és a Gulagokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány (21mp)

21. Az LMP szerint emlékezni és emlékeztetni kell a borzalmakra (32mp)
Keresztes László Lóránt szólt erről.

22. Jelentősen fellendíti a turizmust az atlétikai vb (2p 31mp)
Szép pozitív turisztikai termelési riportot láthatunk.

23. A Regőczi Alapítvány fiataljainak ajánlották fel a vb legjobb ülőhelyeit (1p 45mp)
A fiatalok között ki mást láthatunk ücsörögni a lelátón, mint Áder Jánost. Herczegh Anita pedig az alapítvány kuratóriumának elnökeként nyilatkozik.

24. Foltok nélküli zsiráf született egy amerikai magánállatkertben (29mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Portfolio: Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben, és az idő vészesen fogy a cselekvésre

HVG: A rendőrség megnézett egy videót, elolvasott két cikket, majd úgy döntött, nem tud mit kezdeni a pletykákkal a Századvég szerepéről a honvédségi kirúgásokban

444: Máris megkezdődött a küzdelem a bíróságokért 

HVG: Az Integritás Hatóság is figyeli Mészáros Lőrinc cégének beruházását

Népszava: Szeptember 25-én kezdődhet a parlament őszi ülésszaka, a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyása még mindig nincs a programban

Népszava: Pesty László: Fogok konkrét neveket mondani, kik követtek el köztörvényes bűncselekményeket

RTL: Kivéreztetheti az érdekvédőket a kormány legújabb terve

Népszava: Pintér Sándor ma levelet kap csaknem háromezer orvostól és ápolótól

Telex: Felfüggesztették a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó működését

Telex: Az Európai Bizottság vizsgálja a debreceni akkugyár környezethasználati engedélyét

Euronews: Ökológiai katasztrófa Budapest mellett: 3 napig titokban ömlött a szennyvíz a Sződrákosi-patakba