Propagandafigyelő 2023. augusztus 26.

Az M1 Híradó 2023. augusztus 26-i, 19:30-as kiadása (57 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A szombati Híradó újabb mélypontot ért el. Bemondták, hogy az amerikai nagykövet egy féreg. Persze csak a Magyar Hírlap publicisztikáját szemlézték, amely Tucker Carlson véleményét idézte. Amúgy a múlt hétvégén ritka esemény zajlott a magyar nyilvánosságban: kormánypárti és ellenzéki politikusok is vitáztak a Parlamenten kívül, a Fidesz tihanyi Tranzit Fesztiválján. A múlt szombati Híradó nézői erről persze nem tudhattak meg semmit, a műsor jó szokásának megfelelően csak a kormányzati beszélő fejek monológjait láthattuk az eseményről. Ehhez képest talán csak véletlenül, de két miniszter szófordulatát is hallottuk arról, hogy „mi magyarok” mit is akarunk és gondolunk. Az eseményen több mint egy évtized után Orbán miniszterelnök is megjelent, akit az elmúlt hetekben feltűnően aktivizáltak a nyilvánosságban. Beszédében – a kétharmad és az álló cövek problémája mellett – persze békére szólította fel a háborúpárti Brüsszelt, majd globalisták és szuverenisták brüsszeli politikai harcáról szólt. Arról nem is szólva, hogy a Híradó egyik korábbi tudósítása az atlétikai világbajnokságon megjelent ukrajnai gyerekeket arról biztosította, hogy hazájuknak milyen nagy barátja Magyarország, majd Orbán pár perccel később számonkérte az EU-n az ukránoknak adott euró tízmilliárdokat. A kormányzati szándékokról és sikerekről szóló ilyesféle monológok mellett nemcsak az egyre erőszakosabb migránsokra jutottak hosszú percek a majdnem egyórás műsorban, hanem arra is, hogy Budapesten és a Balaton mellett hogyan viselik el az emberek a hőséget. Nyilván ez a legrosszabb esemény, amely itthon történhet a „közszolgálati” Híradóban. Vonatbalesetek is csak Indiában eshetnek meg, a magyar nézők pedig jobb, ha nem értesülnek mondjuk a bécsi vasúti fővonal leromlott állapotának híréről, a Nagytéténynél majdnem összeütköző vonatokról vagy a reumatológiai intézet nem működő liftjeiről.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 7p 23mp
A háborúpárti Brüsszel bírálata: 3p 18mp
A balliberális USA kritikája: 4p 48mp
Ellenzéki pártok véleménye: 58mp
Kormányzati sikerek és pozitív intézkedések: 8p 10mp 
NER-események: 10p 12mp
Katasztrófák, balesetek, időjárás: 13p 48mp

A Híradó tudósításai:

1. Folytatódik a hőség, holnap még melegebb lesz (4p 14mp)

2. Mára narancs, holnapra piros figyelmeztetést adtak (31mp)

3. Vasárnapra a mainál is melegebbet várnak, hőmérsékleti csúcs is dőlhet (7p 16mp)
Az 57 perces adásban arra is jut idő, hogy a Híradó tudósítói élőben jelentkezzenek be a Balaton-partról és a fővárosból. Rabb Ferenc kérdése nyomán a nézők megtudhatták azt is például, hogy a fővárosiak hogyan próbálták meg elviselni a hőséget: „az emberek napközben árnyékban voltak és hűvös helyen.”

4. Extrém melegben futották le a maratont a nők Budapesten (3p 40mp)

5. Jelentősen lerövidítették a Hősök Futása amatőr versenyt (1p 8mp)

6. Holnap zárul a budapesti atlétikai világbajnokság (2p 21mp)

7. Orbán Viktor: a sport békét teremt, Magyarország a sport hazája (1p 25mp)
A miniszterelnök a világ sportdiplomatáival találkozott a Magyar Zene Házában, ahol a magyarok sportszeretetéről és sikereiről beszélt. Majd kitért a sport geopolitikai – és természetesen a békében játszott – szerepére is. Ebben a rövid tudósításban is láttuk Orbánt nyolcszor(!) kezet fogni, beszélni, vonulni, tárgyalni. Tudjuk, egy Orbán-beszédnek mindig az aktuálpolitikai narratívát kell szolgálnia, a végén el is mondja: „ezt a világbajnokságot a magyarok valójában a békének ajánlották fel.” 

8. Ukrajnai gyerekeket hívtak a Nemzeti Atlétikai Központba (3p 3mp)
Rafinált szerkesztést figyelhetünk meg. Nem először játssza azt a „hírműsor”, hogy az ukrajnai háború és a Nyugat háborús pszichózisa, vagy a magyar kormányzat békekövetelése után Magyarországon vendégül látott ukrán gyerekekről szól a következő beszámoló. Ebben az esetben arról, hogy 350 ukrajnai gyermek szurkolhatott – a Rákóczi Szövetség szervezésében – az atlétikai világbajnokságon. A gyerekek a világbajnokság és a stadion mellett a Parlamentet és a Szent Koronát is megnézték. Itt Grexa Liliána, ukrán nemzetiségi szószóló megköszönte a magyar kormány támogatását, majd arról is beszélt nekik, hogy Magyarország Ukrajna számára baráti ország, hiszen sokan segítik a háborúban álló országot. Ezt később Panyi Miklós államtitkár is hangsúlyozta. (Finoman manipulálja nézőit a Híradó, akiknek talán fel se tűnik, hogy a magyar kormányzat és szócsöve csak az ukrajnai gyerekek barátai, s a Híradó többnyire – és pár perc múlva a miniszterelnök – teljesen más hangnemben beszél az ukrán kormányzatról és annak nyugati támogatóiról.)

9. Rendeletben kötelezte hűségesküre a Wagner-zsoldosokat az orosz elnök (3p 18mp)

10. Szijjártó Péter: siker, hogy Magyarország kimarad a háborúból (3p 2mp)
Ez már a Tranzit Fesztivál eseménye, ahol a magyar külügyminiszter elmondta, hogy a háborúból kimaradó Magyarország külpolitikája a legszuverénebb Európában. „Mi magyarok egyetlen egy olyan lépést sem tettünk az elmúlt másfél esztendőben, amely lépés meghosszabbította volna a háborút, vagy akár még egy ember halálához hozzájárult volna” – kezdődik a tudósítás, amelyben természetesen a magyar kormányzat álláspontját bíráló ellenvéleményeknek nincs helye. Szijjártó véleményét a műsor foglalja össze: Magyarország óriási sikere, hogy kimaradt a háborúból, amely tőle néhány száz kilométerre zajlik. Szerinte az ország másik sikere pedig a gazdaság fejlődése. A külügyminisztertől megtudjuk, hogy 2022-ben a magyar gazdaság „brutális mesterhármast ért el”: rekordot értek el a beruházások, az export és a foglalkoztatottak száma. A gazdaság idei helyzetét már Nagy Márton említette, aki a fenyegető csapdák kivédése mellett a jövő évi 4 százalékos gazdasági növekedésről vizionált. Varga Mihály pedig az euró bevezetéséről beszélt. A gazdasági témákhoz képest még Tuzson Bence gondolata is befért a tudósításba, aki a jövő évi EU-s választások kapcsán a gyermekvédelem fontosságát hangsúlyozta, amely törvényből az ország nem enged. „Mi magyarok biztos nem fogunk ebben a kérdésben meghátrálni” – mutatott rá a friss miniszter az Európai Unió és Magyarország szerinte bizonyára hatalmas problémájára.

11. Orbán Viktor: a kétharmad áll mint a cövek és a végét sem látni (3p 18mp)
A miniszterelnök még pénteken beszélt a Tihanyban, de a téma nyilván nem maradhat ki a kormányzati „hír”- és kampányműsorból szombaton se. A bevált trükk szerint „elemző” értékeli Orbán szavait. Ebben az esetben a nyíltan kormánypárti Mráz Ágoston. A bejátszás tehát ismét bemutatja, hogy az internetes kormánypropagandista, Bohár Dániel hogyan tapint rá Orbánnál arra a fontos problémára, amit még 2011-ben, utolsó látogatása idején mondott a Tranziton a kétharmadról mint álló cövekről. A macsó magyar jobboldali kormányzás lényegét megragadó kérdés és a miniszterelnöki válasz („Az hagyján még hogy áll, de a végét sem látni.”) okozta helyszíni derültséget is érzékelteti velünk a műsor. Majd Orbán fejtegetései következnek a jövő évi EU-s választásokról, szuverenisták és globalisták szembenállásáról. Orbán szerint a harc tétjét át kell tenni Brüsszelbe és ezt a csatát ott kell megvívni – mondja el állandó militarista retorikai frázisát a magyar békepárti miniszterelnök. A brüsszeli politikai harc után persze a háborúpárti Brüsszel bírálata következik. Orbán az Ukrajnára elköltött pénzek és a háborúban elhunyt százezrek miatt azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget. A Fidesz-KDNP sorozatos kétharmadát ezután Mráz elemzi. Nem mondja ki, de a jövő évi EP-választások tétje már szinte az, hogy orbánizmus lesz-e az EU-ban utána, amit most Mráz szerint a baloldal ural. Nyilván nem lehet elég korán hangolni a kormánypárti szavazókat a(z elvileg) közszolgálati média „hírműsorában” a jövő évi választásokra.

12. Tucker Carlson: az amerikai nagykövet a genderlobbi akaratát akarja érvényesíteni (4p 48mp)
Carlson haknija tovább folytatódik a Híradóban. Ezúttal az ürügy, hogy a Mandinernek is nyilatkozott. A téma természetesen a Biden-kormányzat bírálata és a magyar kormányzat felmagasztalása. „Az Egyesült Államok kormányát sérti, hogy Magyarország egy keresztény ország, ezt ugyanis a Biden-féle demokraták kifejezetten utálják” – vezeti fel Rabb Ferenc a tudósítást. Majd Németi szerkesztő szombaton Carlson keddi budapesti beszédét kezdi zanzásítani. Az amerikai „genderlobbi” után ismét megkapja a magáét az amerikai nagykövet is. Carlson Pressman kritikájának szemlézése után Németi Noéminek – és bizonyára a propagandaminisztériumnak – arra is kiterjed a figyelme, hogy a Magyar Hírlap véleménycikkét is zanzásítsák a Híradó egyszerű nézőinek. Akik arról is értesülhetnek közben, hogy Carlson szerint Pressman „egy féreg.” Az Origo és Zila János ehhez képest visszafogottabb hangnemet ütöttek meg: az amerikai nagykövet beavatkozik a magyar politikába, valójában egy aktivista. „Helytartói attitűdöt visz ő” – mondja az „elemző”. Aki nyilván a gyermekvédelmet is szóba hozza.

13. Az európai jobboldali pártokkal tanácskozott a Mi Hazánk Budapesten (32mp)

14. Az LMP átláthatóbbá tenné a magántőkealapok tulajdonosi körét (26mp)
Szendefy Márta beszél az M1 mikrofonjába.

15. Elemzők: minden adott, hogy szeptembertől a bérek emelkedése meghaladja az inflációt (4p 3mp)
Mióta napvilágot látott a negyedéves adat a recesszió erősödéséről, állandóan látjuk ugyanezt a beszámolót a Híradóban, amely a nézőknek gazdaság biztató jövőjét vázolja fel. Nemsokára növekszik a reálbér, egy számjegyű lesz az infláció, valamint – a mai adásban Nagy Márton után – Szilágyi Béla is megígéri a jövő évi 4 százalékos gazdasági növekedést. A tudósítás szerint tulajdonképpen a jelenlegi gazdasági problémák egy nagyon sikeres folyamatban csak egy apró megtorpanást jelentenek, amit „tőlünk független okok” befolyásoltak. Tehát szeptembertől minden jobb lesz.

16. Bakondi György: valamennyi európai útvonalon nő a bevándorlók száma (4p 17mp)
„Mindennapos jeleneteket” látunk „a magyar kerítésnél” „egyre erőszakosabb” migránsokról, hogy ne felejtsük el; hiába volt gazdasági szempontból annyira rossz az első félév, hogy még Orbán miniszterelnök is elismerte az előző tudósításban is látott pénteki rádióinterjújában, a migrációs helyzet fokozódik, és életünk még lehetne rosszabb is, ha Bakondi György és a kormány nem védene meg minket ettől. Szemben az EU-val, amelynek remélhetően a következő választás után megváltozik a bevándorláspolitikája – kampányol már most a belbiztonsági főtanácsadó.

17. Migránsok milliói indulhatnak Európa felé, ha fegyveres konfliktus alakul ki Nigerben (3p 6mp)

18. Indiai vonatbaleset: sokan bennégtek a vasúti kocsiban (1p 47mp)

19. Lemondott az igazgató, miután 2000 műtárgy tűnt el a British Museumból (2p 34mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Telex: Bedő: Orbán Viktor olyan, mint egy Wishről rendelt Kazinczy. Hollik: A metrón szellentő férfi esete jut az eszembe önökről

Telex: Kinevették a Momentum képviselőjét a Tranzit Fesztiválon, amikor ukrán sikerekről beszélt

HVG: Az EU-elnökségre hivatkozva költ furcsán 4 milliárdot új bútorokra a Pénzügyminisztérium

HVG: Elismerte a MÁV: Annyira rossz a pálya állapota az egyik fővonalon, hogy korlátozni kellett a vonatok sebességét

Portfolio: Egymástól 400 méterre állt meg a balatoni IC és egy tehervonat

HVG: Átírják az útdíj szabályait, évi 150 milliárd forinttal többet szedne be a kormány

RTL: Minden lift elromlott az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben, lépcsőzniük kell a mozgásszervi betegeknek

24.hu: Sokba kerül az augusztus 20-ai légi parádé: megsérült a Szijjártóék kínai bizniszét bonyolító Airbus

Népszava: Van alternatívája a paksi orosz fűtőanyagnak, Szlovákia most vált le végleg róla

Telex: Annyi motoros ment el Visegrádra a kitiltásuk ellen demonstrálni, hogy el sem fértek az úton