A közmédián nem lehet számon kérni a kiegyensúlyozottságot

Később még jobban ki is fejtik, miszerint az online média térnyerése miatt „a kiegyensúlyozottság követelményét ma már egyre kevésbé indokolt számon kérni a lineáris médiaszolgáltatókon”. Értik? Mivel létezik az internet, ahol elvileg bárki hozzájuthat bármilyen információhoz, ők már magasról tehetnek a törvényre (még egyszer: ezeket már a Fidesz hozta). Akinek ez nem tetszik, az korlátozni akarja a szerkesztői szabadságukat.

A közmédia szerint az „eltérő véleményre” elegendő utalni, hiszen nem lenne idő részletesen bemutatni (valójában elég lett volna két mondatot idézni a Facebook-posztomból). Szerintük pont elegendő volt közölni, hogy nemmel szavaztam a határozati javaslatra, ezzel máris megjelenítésre került az álláspontom. Arra természetesen volt idő, hogy az Origo című kormánypárti hecclap kommentárját közöljék, meghamisítva a szavazatom mögött álló megfontolásokat. 

A fentiek után a Médiatanács vélhetően nagyon kellemetlen helyzetben találta magát: a közmédiát csak nem meszelheti el kiegyensúlyozatlanság miatt, de ha nekik ad igazat, akkor le kellett volna írnia saját álláspontjaként is a fenti ostobaságokat. Szerencsére a már említett határidők a segítségükre siettek: állítólag 2 és fél órával az előírt (48 órás) határidő letelte után fordultam a hatósághoz, ezért a kérelmemet érdemi vizsgálat nélkül visszautasították. Az nem érdekelte őket, hogy én mikor vettem kézhez a közmédia levelét, ők csak annak elküldési időpontját nézték, ez alapján jutottak erre a döntésre. 

Az egész eljárás rendkívül tanulságos: elvileg törvény írja elő a kiegyensúlyozottság követelményét, és még hatóság is van, amely vizsgálhatná ennek a hiányát, de ez nem valódi, mindenkire kötelező előírás és nem valódi jogorvoslat. Ez a Fidesz-rendszer egyik lényege: úgy csinálni, mintha minden rendben lenne, pedig semmi sincs rendben. Ellentétben sokak reményével, valójában nincsenek jogi megoldások a fennáló helyzetre, csak politikaiak: addig marad így minden, amíg ki nem kényszerítjük a megváltoztatásukat.

Oszd meg, válassz platformot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük