A BOSNYÁK TÉR LENYÚLÁSÁRÓL

Hogyan épült ki az Orbán-rendszer, mi tartja egyben és milyen hatásai vannak mindennek Zuglóban?

Hogyan épülhet meg a Bosnyák téri monstrum, ha egyszer mindenki ellenzi?

Miért kell bíróságon kiperelni a 244 milliárdos üzlet részleteit?

Sok egyéb mellett ezekről beszélgetünk 2023. december 4-én.

Hadházy Ákos, országgyűlési képviselő

Rózsa András, polgármesterjelölt

Stefano Bottoni, történész, „A hatalom megszállottja” című könyv szerzője.

Az esemény ingyenes! Várjuk Önöket!

2023. december 4. 17:30 óra / 1146 Budapest, Thököly út 58-60. OKISZ Inkubátorház

November 30-án a zuglói képviselő-testület elé kerül a Bosnyák tér mögött, az egykori Csömöri úti sporttelep telkén épülő betonmonstrum ügye: Horváth Csaba polgármester minden tiltakozás ellenére napirendre kívánja venni az építtetővel, a Bayer Constructtal kötendő, úgynevezett településrendezési szerződést (TRSZ), amivel némi pénzért meg aszfaltért feladná a harcot és elfogadná a fennálló helyzetet. Az elmúlt hónapokban zuglói barátainkkal együtt sikeresen akadályoztuk, hogy a polgármester megkösse ezt a szerződést. Horváth Csaba viszont nem adja fel, és ennek érdekében még a kerületi főépítészt is kirúgta. Igyekezete csak két dologgal magyarázható: vagy fideszes üzleti körök érdekeit képviseli a zuglói polgárok helyett, vagy nagyon szeretné a választások előtt elkölteni a Bayer által felajánlott pénzt. A zuglóiak a kezdetektől elutasították ezt az agyament tervet, és mi, akik a zuglói polgárokat képviseljük, szintén elutasítjuk. Ahogy elutasítjuk azt is, ahogy a kormány minden erővel, a törvényeket felülírva igyekezett ráerőltetni a monstrumot a kerületre, majd irtózatos összegért, 244 milliárd forintért meg is vásárolta az egészet (miközben az iskolákra természetesen nincs pénz „Brüsszel miatt”). Ha kíváncsiak rá, hogyan alakult ez az egyenlőtlen küzdelem, érdemes megnézni ezt a kis filmet!

Hogyan lett rémálom a zuglói városközpont álmából? https://youtu.be/tMyzPbYDm8g?si=iMIvu67U66SE4PeE

Tiborczék Bosnyák téri rémálmát akarta megakadályozni, vagy annak negatív következményeit csökkenteni, a zuglóiak érdekében. Erre jól kirúgták 🙁

https://24.hu/belfold/2023/11/15/zuglo-foepitesz-kirugas-dienes-janos-horvath-csaba-bayer-consult-allami-kormanyzati-beruhazas-bosnyak-ter/

Újabb kis győzelem a bíróságon: a Transparency International Magyarország jogászai segítségével elértük, hogy a mellékletek se maradhassanak titokban a Bosnyák téri fideszes gigaberuházás szerződéséből. Az ügy amúgy napjaink egyik legnagyobb botránya: a magyar kormány 244 milliárdért (!) megvette Tiborcz üzlettársától a Bosnyák téri gödröt, mert eszükbe jutott, hogy oda lehetne költöztetni a NAV-ot.  Valójában inkább kellett valami funkciót keresni a projektnek, ha már az időközben teljesen bedőlt és világossá vált, hogy a tervezett számú lakásokat nem fogja tudni eladni a cég (amely sokak szerint valójában Tiborcz strómanja)

A Magyar „Nemzeti” Vagyonkezelő egészen bizarr indoklásokkal akarta elkerülni először a szerződés, majd annak mellékleteinek kiadását is. Hivatkoztak pl arra, hogy a szerződések tényét csak véletlenül tették ki a honlapra, nem is kellett volna, emiatt maga a szerződés sem “mutiból készült” …. Hivatkoztak még “nemzetbiztonsági kockázatra” (egy NAV székháznál…Meg arra is, hogy mivel a közbeszerzési eljárás alól mentesítették az ügyet (ami önmagában is pofátlanság), ezért titkos az egész.       

A bíróság tegnap ezt az érvet is lemosta. Megállapította, hogy a közbeszerzés alól történő mentesítés még nem egyenlő azzal, hogy a mentesített beszerzés adatai ne lennének megismerhetőek.

Ha a határozatok a másodfokon is megerősítést nyernek, rövidesen betekintést nyerünk egy már-már felfoghatatlan mértékű és értelmű csalás sorozat rejtelmeibe.

#hírek #magyarország #zugló

Látszólag boldog lehetnék, hogy az én választókörzetemben van a legtöbb daru az egész városban, de valószínűleg az egész országban…Persze nem vagyok boldog, hiszen a 240 milliárdos (!), Tiborcz üzletfele által épített új, Bosnyák-téri NAV székház sem az országnak, sem a kerületnek jó. Ezért felháborító, hogy az önkormányzat nevetséges indokkal kirúgta azt a főépítészt, aki mindent megtett az eszetlen beruházás törvénytelenségei ellen, illetve azért, hogy gigaépítkezés negatív hatásait csökkentse.

Aki útjában áll a Bayer (Tiborczék) betonszörnyének a Bosnyák téren, azt majd az a polgármester elintézi 🙁

Még Zuglóban is csak kevesen tudnak róla, hogy október elején felmentették posztjáról Dienes Jánost, a XIV. kerület főépítészét. Jelenleg már a két hónapos felmondási idejét tölti, a munkavégzés alól felmentve. A felmondás oka sokáig nem volt világos, amikor a legutóbbi testületi ülésen Várnai László rákérdezett, csak hümmögés volt a válasz (közben pedig a városházán belül a suttogó propaganda valamiféle fegyelmi ügyről terjesztett homályos történeteket).

Mint megtudtam, a felmentés hivatalos indoklása valami egészen furcsa: a munkakör megváltozása…Ez nyilván nem igaz, amit az is bizonyít, hogy nagy sietve az utódját is kinevezték (így jelenleg Zugló az egyetlen település Magyarországon, amelynek két főépítésze is van). Tudtommal Dienes János nem fogadta el az indoklást, perre megy, és valószínűleg meg is fogja azt nyerni.

Mi volt a valódi ok? Nyilvánvalóan az, hogy a felmentett főépítész kérlelhetetlenül ellenezte a Bosnyák tér mögött, az egykori Csömöri úti sporttelep telkén épülő betonmonstrumot. Bár a kormány „kiemelt jelentőségűvé” nyilvánította a Bayer Construct projektjét (a cég tulajdonosa Balázs Attila, Tiborcz István „üzlettársa”), Dienes minden maradék lehetőséget megragadott, hogy akadályozza a zuglóiak által elutasított szörnyeteg építését, vagy legalább mentve a menthetőt, a kerület lakosai számára kedvező változásokat érjen el. A kormány erre mindig rendeletmódosításokkal reagált, újabb és újabb jogköröket vont el az önkormányzatok építési hatóságaitól (összesen hat “lex Dienes” rendeletet hoztak).

A főépítész azt is határozottan ellenezte, hogy az önkormányzat megkösse a Bayerrel az úgynevezett településrendezési szerződést (TRSZ), amivel némi pénzért meg aszfaltért feladná a harcot és elfogadná a fennálló helyzetet. Horváth Csaba polgármester nagyon szeretné megkötni ezt a bizonyos TRSZ-t, többször be is terjesztette a képviselő-testületnek, de mindig ott állt rajta: a főépítész nem támogatja – ahogy szerencsére a képviselők többsége sem, így mindig kénytelen volt levenni napirendről.

Horváth Csaba igyekezete csak két dologgal magyarázható: vagy fideszes üzleti körök érdekeit képviseli a zuglói polgárok helyett, vagy nagyon szeretné a választások előtt elkölteni a Bayer által felajánlott pénzt. Egyik lehetőség rosszabb, mint a másik, és a főépítész felmentése felér egy beismerő vallomással. Aki sokat akadékoskodik a Tiborcz-féle üzleti körökkel, azt majd elteszi az útból az „ellenzéki” polgármester…

Kinek az érdekeit képviseli a zuglói polgármester?

Tegnap (2023. 10. 09.) Horváth Csaba rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze Zuglóban, amelynek egyetlen célja az volt, hogy kisegítse egy kicsit a Bosnyák tér mögé betonmonstrumot építő Bayer Construct Zrt-t. Nagyon úgy tűnik, hogy a polgármestert immár kézivezérléssel irányítja Tiborcz István „üzlettársa “.

A történet egyszerű: a Bayernek ezentúl nem kell fizetnie a közterület-foglalásért, ha úgymond „értéknövelő beruházást” hajt végre közterületen. Márpedig a cég azt szeretné elérni, hogy néhány környező utca rendbehozása ellenében az önkormányzat végleg mondjon le minden, a kormány által még meghagyott jogáról. Csakhogy ezt a szerződés még nem kötöttek meg (bár a polgármester úr nagyon szeretné), nem ismert, mit és milyen értékben vállalta a Bayer. Tehát a hétfői döntéssel az önkormányzat úgy mondott le jó előre jelentős összegekről, hogy még azt sem tudni, kap-e valamit ezért cserébe. Horváth Csaba és az előterjesztést megszavazó képviselők ezzel elég egyértelműen jelezték, hogy valójában kinek az érdekeit tartják szem előtt.

A felső kép a zuglói vasútállomás, az alsó kép a zuglói Bosnyák tér. Lázár leállította az összes budapesti és elővárosi vasúti fejlesztést, de vidáman tovább folytatják a Tiborcz üzlettársa által épített, tökéletesen hasztalan építkezést Zugló központjában.

Végülis „csak” több százezer ember életét könnyítették volna meg az elővárosi vasutat és a HÉV-eket érintő fejlesztések, az új NAV központon viszont Tiborz körei több tucat milliárdot fognak keresni, a Zuglóba költöztetett mostani NAV épületek elkótyavetyélésén pedig majd mások (vagy ugyanazok) keresnek mesés vagyonokat. Tudni kell, mi a fontos.

Ha pedig az egykor korszerű és világszínvonalú magyar vasút alapjait megteremtő, ahhoz a szükséges állami forrásokat megszervező Baross Gábort az utókor „vasminiszter”-ként emlegeti, akkor Lázár János maximum „sz.rminiszter” lehet majd. Bár minden jel szerint nagy elődje nyomdokaiba akar lépni, biztosan olvasta, hogy Baross Gábor nagy újítása volt a vasúti tarifák megújítása (az ún. zóna tarifarendszer). De a vármegyebérlettől nem lesz a sz.rból vas. Egyébként olyan keveset kellene tennie a sikerhez: 1) Meg kellene győznie a Fönököt, hogy lépjünk be az EU-Ügyészségbe. Akkor megindulnának az EU-s támogatások és abból meg lehetne újítani a járműállományt és fel lehetne újítani a pályákat. persze csak akkor, ha 2) meggyőzi a Főnököt, hogy nem a Gázsszerelő ért a legjobban a vasútépítéshez és itt az ideje a valódi közbeszerzéseknek (ugyanis érdemes egy egyszerű matek összefüggést figyelembe venni: ha valódi verseny mellett fele annyi egy kilométer pálya felújítása, akkor pont kétszer annyi pályát lehet megcsinálni ugyanannyi pénzből. Örülök, ha segíthettem)

Tiborczék először egy hatalmas lakótelepet akartak építeni ott, de rájöttek, hogy a kormány megszorításai és az összeomló gazdaság miatt nem tudják majd eladni a lakásokat. Gyorsan átterveztek mindent és most már gigantikus irodaházakat építenek. De tudják, hogy azt sem tudnák eladni, ezért rásózták az egészet iszonyatosan drágán az após által bitorolt államra. Ez jelenleg az egyik legnagyobb volumenű botrány.

Emlékeznek még, mikor a Brüsszelben emberkedő miniszterelnök azt kérdezte: „Hová lett a pénz?” Nos, mutatom, hogy például hova: Zuglóban Tiborcz István „üzlettársának” cége, a Bayer Construct kezdett el építeni – a helyiek minden tiltakozása ellenére – egy betonmonstrumot a Bosnyák tér mögé (a drónvideón jól látszik, milyen megalomán ez a projekt). A kormány szerint ez kiemelten fontos beruházás, el is vett minden jogkört az önkormányzattól, hogy a beruházó azt csináljon, amit csak akar. Aztán mikor a projekt mégis megborult pénzügyileg, elképesztő összegért, 244 milliárd forintért megvette az egészet.

Elképesztő pénz ez, ennyiből ki meg lehetett volna építeni a négyes metró második szakaszát, a Keletitől idáig, a Bosnyák térig. Vagy nagyságrendileg ennyibe kerülne a pedagógusok béremelése évente – az az, amire állítólag most épp a gonosz Brüsszel miatt nincs pénze a kormánynak. Irodaparkra viszont van.

Miután kiderült a turpisság, kikértem a szerződés adatait, amit „nemzetbiztonsági okokra” hivatkozva megtagadtak a kerület képviselőjétől. Pert indítottam, és első fokon meg is nyertem, vagyis ki kell adniuk a dokumentumokat. A Nemzeti Vagyonkezelő néha egészen szórakoztató érveket hozott fel, például, hogy azért titok, hogyan adnak 244 milliárd forint adófizetői pénzt Tiborczéknak, mert a kormány titkos határozatban döntött róla; és különben is, csak véletlenül tették ki a honlapra, hogy van ilyen szerződés.

A Fővárosi Törvényszék tegnapi ítélete szerint a Nemzeti Vagyonkezelő nem titkolhatja Tiborcz István üzlettársának gigantikus, 244 milliárd forintos(!) szerződését. Ez a Bosnyák téren ásott hatalmas gödörről szóló szerződés, amiről a kormány titokban döntött és aminek kiadását azzal tagadta meg a Vagyonkezelő, hogy a nemzetbiztoságot veszélyeztetné, ha megtudnánk a részleteket… Ez azért vicces, mert Gulyás Gergely már elmondta, hogy a NAV-ot szeretnék oda költöztetni, ha elkészül.

A pert a Transparency International Magyarország segítségével indítottuk és a Fővárosi Törvényszék döntése csak néhány részlet kitakarását tartotta jogosnak. Az alperes néha egészen szórakoztató érveket hozott fel, például hogy azért titok, hogyan adnak 244 milliárd forint adófizetői pénzt Tiborczéknak, mert a kormány TITKOS HATÁROZATBAN döntött róla; és a Nemzetbiztonsági Bizottság mentesítette őket a nyilvános közbeszerzés kiírása alól; és különben is, CSAK VÉLETLENÜL TETTÉK KI A HONLAPRA, hogy van ilyen szerződés; és ez csak döntéselőkészítő adat, mert csak előszerződésről van szó (ami természetesen butaság, hiszen az előszerződés már egy kötelező érvényű, döntést követően meghozott szerződés).

Gondolom, fellebbeznek majd, hiszen ki tudják fizetni az ügyvédi költségeket és a Kúrián már előrehaladottabb a bírák fideszesítése, de azért érdekelne az az érvelés, amivel megváltoztatnák ezt az ítéletet.

Azt elhiszem, hogy a kormány titkolni akarta a dolgot hiszen az egész tranzakció hatalmas botrány. Tiborcz üzlettársa eredetileg egy ezerlakásos lakótelepet és egy bevásárlóközpontot képzelt el oda, a kormány pedig nemzetgazdaságilag kiemelten fontosnak nyilvánította a bulit, minden jogot elvéve az önkormányzattól – nehogy beleszólhasson a kerület képét évtizedekre megváltoztató beruházás részleteibe. Aztán a Bayer Constrict már az építkezés közben jött rá, hogy annyi lakást nem fog tudni eladni és inkább hatalmas irodaházakat épít, ami csak kicsit terhelné meg jobban a zuglói városközpontot. Aztán valószínűleg rájöttek, hogy ennyi irodát is képtelenség kiadni, ezért még a tervezőasztalon eladták az egészet az após által vezetett államnak. Egy gödröt, 244 milliárdért (információim szerint többszörösen túlárazva). Ne felejtsük: ennyi pénzből elkészülhetett volna például a 4-es metró meghosszabbítása is.

Az ítélet azt is megmutatja, miről szól a bírák küzdelme a függetlenségükért. Hát erről: születhessenek néha a hatalomnak nem tetsző ítéletek is.

Mi a közös Gyergyóremete és Zugló között? Tiborcz üzlettársa mindkét helyen megalomán építkezésekbe fogott és mindkettőt Önök fizetik. Tőle vette meg a hatalmas gödröt a Bosnyák téren 244 milliárd (!) forintért a kormány, és neki ad gyergyóremetei repülőtérre és HATCSILLAGOS szállodára közpénzt Orbán.

Erdélyben még az itthoniaknál is átláthatatlanabbul önti szét a haveroknak a pénzt a Fidesz, erre egy szép példa az Átlátszó újságírójának a cikke (akit biztos, ami biztos, leállítottak a szállodától elvezető úton).

Abból a pénzből, amit a Bosnyák téri gödör megvásárlására költ TITOKBAN a kormány, simán meg lehetett volna építenie négyes metró meghosszabbítását a Bosnyák térig, de ha nem lopnak belőle, akkor Újpalotáig is. Ehelyett a gazdasági válság közepén, becslések szerint jelentősen túlárazva megveszik az irodaházakat látatlanban, hogy a NAV-ot odaköltöztessék.  A gyalázatos tranzakció szó szerint titokban zajlik, egyrészt csak véletlenül derült ki, másrészt „nemzetbiztonsági okokra” hivatkozva nem adják ki a gigaszerződés adatait.  A Transparency International segítségével perelni fogunk a szerződésért.

A Bosnyák téri gödör vásárlása az egyik legnagyobb botrány.

Az RTL Híradó is beszámolt róla, hogy a kormány stikában ANNYI PÉNZÉRT VETT MÉG EL SEM KÉSZÜLT IRODAHÁZAKAT A BOSNYÁK TÉREN TIBORCZ ÜZLETTÁRSÁTÓL, AMENNYIBŐL MAJDNEM DUPLÁZHATNÁ A TANÁROK BÉRÉT egy éven keresztül. miközben beázó iskolák felújítását pedig lefújta.

https://rtl.hu/hirado/2023/06/09/beazott-gimnazium-ner-felkesz-irodahaz

EZ A POFÁTLANSÁG MÉG A HOLDRÓL IS LÁTSZIK!

Fideszes mércével nézve is kiemelkedően mocskosat húzott a kormány: az állam 244 milliárd forintért megveszi Tiborcz István „üzlettársától” azt a betonmonstrumot, amit a zuglóiak akarata és tiltakozása ellenére építenek a Bosnyák tér mögé, az egykori Csömöri úti sporttelep helyére. Leírom még egyszer, mennyi pénzről van szó: 244 000 000 000 forint! Nagyságrendileg ennyibe kerülne a pedagógusok béremelése évente, de arra természetesen nincs pénze a kormánynak, ahogy a napokban sok egyéb mellett lefújtak egy sor iskolaépítési projektet is, mert arra sincs pénz.

Az április 6-án megkötött adásvételt természetesen nem verték nagydobra, csak véletlenül bukkantunk rá az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerződései közt. Annak ellenére nem szóltak még a zuglói városházának sem, hogy az önkormányzatnak elővásárlási joga van erre a területre – mivel nincs 244 milliárd forintja, ezzel nem tud élni, de akkor is értesíteni kellett volna hivatalosan. Zugló egyébként sokszorosan rosszul jár ezzel az üzlettel: az állam nem fizet építményadót, és nagyon valószínű, hogy a NAV-ot költöztetik majd ide, az pedig iparűzési adót nem fog fizetni.

A tulajdoni lapokból kiderül, hogy a Bayer leánycége, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft. már kapott is mintegy 31 milliárd forintot az államtól, igaz, jelzálogjoggal biztosítva. Vélhetően az egész üzlet csak azért jött létre, hogy megmentsék a Tiborcz üzlettársát a csődtől: az elszállt építőipari költségek és a magas kamatok miatt valószínűleg nagy bajban vannak, de szerencsére a magyar állam mindig segít a királyi család tagjainak, erre soha nem sajnálják az adófizetők pénzét!

Titkolja a kormány azt a szerződést, ami alapján a gazdasági válság kellős közepén 244 milliárdért (!!!) megvesz egy gödröt Zugló közepén.

A Nemzeti Vagyonkezelő nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tagadta meg a közérdekű adatigénylésem teljesítését, de meg sem próbálja megindokolni, hogy ezt milyen jogon teszi. Nem tudunk például a parlamenti nemzetbiztonsági bizottság olyan üléséről, ahol titkosítottak volna a szerződést.

Nehéz is ilyet elképzelni, hiszen a közelmúltban Gulyás Gergely miniszter elismerte, hogy az irgalmatlan mennyiségű közpénzt azért adják Tiborcz István üzlettársának, mert a NAV-ot akarják oda költöztetni. Miért lenne nemzetbiztonságilag titkos egy olyan szervezet közpénzből fizetett szerződése, amelyik a közpénzeket akarja beszedni az adófizetőktől?

A valódi ok az lehet, hogy az elkövetők is megijedtek, mekkora hűtlen kezelést követtek el Tiborczék kedvéért.

Mindenesetre a következő lépésben országgyűlési képviselőként (ráadásul Zugló képviselőjeként) betekintést fogok kérni, illetve perre próbáljuk megszerezni a szerződést.

Egy másik kérdés, hogy ezek után miért akar Zugló polgármestere ezekkel bármilyen szerződést kötni (csütörtökre megint beterjesztették a megállapodást), hiszem amúgy is azt csinálnak, amit akarnak.

A szerződést a K-Monitor is ki akarta kérni, ők szó szerint ugyanazt a választ kapták…

Rozsdaövezetté nyilvánította a Bosnyák teret a kontár tolvajkormány. Mit ad Isten, pont ott, ahol Tiborcz üzlettársa a gigaberuházását építi.

Két jóságot kap ezzel az apóstól:

-ezentúl végleg azt csinál ott, amit akar, az önkormányzatnak még annyi ráhatása sem lesz a beruházásra, mint eddig.

-még jobban hülyére keresheti magát az ÁFA kedvezmény miatt

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230419/ujabb-rozsdaovezeti-akcioteruletek-kijeloleserol-dontott-a-kormany-610162

Legutóbb a Bosnyák téren jártam: én magam is aláírtam a Momentum Zugló petícióját a kormányzati hátszéllel épülő betonmonstrumok ellen (amelyeket az önkormányzat és a zuglóiak akarata ellenére akarnak rákényszeríteni a kerületre), és ha már ott jártam, rögtön köztéri fogadóórát is tartottam. Bár ahogyan megválasztásom előtt is ígértem, képviselőként természetesen sok országos üggyel is kell foglalkoznom, de nagyon sokat jelent nekem az itteni emberek támogatása és természetesen figyelem a zuglói ügyeket is- ezek közül sajnos az egyik legnagyobb probléma a törvénytelenül elindított fideszes gigaberuházás.

A kontár tolvajkormány sorra veszi el azokat a jogokat az önkormányzattól, amikkel megállíthatnák ezt a barbár, megalomán építkezést Zuglóban. Azért vannak még eszközök, de a legvalószínűbb, hogy két esemény állíthatja meg Tiborcz üzlettársát: egy gazdasági összeomlás vagy a demokrácia visszaállítása. A Telex cikke a Bosnyák térről:

https://telex.hu/belfold/2022/10/16/zuglo-epitkezes-csomori-ut-bayer-contsruct-tuntetes-horvath-csaba

Úgy tűnik, Tiborcz üzlettársa annak ellenére megkezdte a Bosnyák térre tervezett gigantikus lakó- és irodapark építését, hogy a törvénytelenül kiadott építési engedély elleni fellebbezés még a bíróság előtt van. Ottjártamkor az eddig parkolóként üzemelő, elkerített részen már komoly földmunka nyomai látszottak, pedig a telekmegosztás még nem zárult le. Épp ezért nem kaphatott volna építési engedélyt a Bayer Construct, és ezért támadta azt meg az önkormányzat.

A kormány „nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűvé” nyilvánította a vő haverjának magánberuházását, így az önkormányzatnak kevés lehetősége van beleszólni ebbe az agyrémbe, de mégsem teljesen eszköztelen. Információim szerint a képviselők többsége kész is ezekhez az eszközökhöz nyúlni.

Arra viszont kíváncsi vagyok, hogy az engem előszeretettel mocskoló fideszes képviselők tettek-e valamit a főnöküknél annak érdekében, hogy az óriási lakópark megakadályozását egészen megnehezítő „kiemelten fontos” minősítést megszüntessék?

A zuglóiaknak azt is tudniuk kell, hogy a terület másik részén, a jelenlegi piac helyén kialakítandó városközpontból (új piacból, rendelőből és polgármesteri hivatalból) nem lesz semmi a kormányzati elvonások miatt

Többen kérdezték, mit gondolok a Bosnyák téri városközpont ügyében indult kerületi konzultációról. Többször kifejtettem már, hogy ezt a kérdést csak a zuglóiak bevonásával, az ő akaratuk szerint lehet eldönteni. Örülök, hogy ezt polgármester úr is így gondolja. A konkrét kérdéseket látva viszont azt kell mondanom, ezek nem alkalmasak a kerületi polgárok véleményének megismerésére, ezt szerintem másképp kell csinálni.

Látom, hogy bizonyos erők, főképp a beruházó Bayer Construct sürgetni próbálják a projektet, aminek nem is városháza/rendelő/piac lenne a lényege, hanem a rengeteg lakás és iroda az egykori sporttelep helyén. Én csak nyugalomra tudok mindenkit inteni: felesleges sietni, hiszen a kormányváltás után vissza fogjuk vonni ennek a beruházásnak is a kiemelt státuszát, így teljesen újra kell (és végre lehet) tárgyalni az önkormányzat és a beruházó közti szerződést.

KELL-E ZUGLÓNAK A VÁROSKÖZPONT?

Csütörtökön mutatták be a zuglói Városközpont projekt koncepcióját a képviselő-testület ülésén. Bár ma még nem vagyok Zugló képviselője, esélyes jelöltként okkal kérdezték tőlem többen, mit szólok hozzá. A kérdést képviselőjelöltként sem tudom és nem is áll szándékomban megkerülni. A legfontosabb: HATÁROZOTT ÜZENETEM, HOGY NEM AZ ÉN VÉLEMÉNYEM SZÁMÍT, HANEM A ZUGLÓIAKÉ! Ekkora beruházást akkor szabad megcsinálni, ha az a lakosok többségének támogatását bírja és erről valóban, érdemben konzultálni kell velük.

A zuglóiak döntésénél pedig az alábbi szempontokat mindenképpen figyelembe kell venni:

TIBORCZ ÜZLETTÁRSÁVAL BIZNISZEL A ZUGLÓI ÖNKORMÁNYZAT

Csütörtök délelőtt, az augusztusi kánikulában ül össze a zuglói gazdasági bizottság, amely ilyenkor a képviselő-testület helyett hozhat meg bizonyos döntéseket. Gyorsan ki is használják a meleget és a felhatalmazást, és Hajdu Flórián, MSZP-s alpolgármester előterjesztésére egyebek mellett eladnak két, az Egressy út és az Angol utca sarkán található, összesen 6300 négyzetméteres telket, amelyen várhatóan jó nagy társasház épül hamarosan. Önmagában egy-egy ingatlan eladása talán megmagyarázható, hiszen vannak még üres telkek, az önkormányzat pedig pénz szűkében van. Ezzel az ügylettel több gond is van, először csak röviden felsorolom:

1️. A láthatóan stikában, a nyilvánosságot kerülve értékesítik a telkeket

2️. A helyi lakosság eleve nem szeretné, ha eladnák, inkább parkot szeretnének

3️. A telkek vételára több mint százmillió forinttal kevesebb, mint a három éve becsült érték

4. A pályázaton egy jelentkező volt, gyanúsan bennfentes információk alapján

5. A vevő cég tulajdonosa Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével együtt alapította a rossz emlékezetű ELIOS Zrt-t.

Nézzük részletesen is:

1) A zuglói önkormányzat saját szabályzata szerint 50 millió forintérték felett a képviselő-testület dönt az ingatlanok értékesítéséről. Kivéve június 15-től augusztus 31-ig: a nyári szünet idejére ugyanis ezt a jogkört átruházta a gazdasági bizottságra. Valamiért ennek a két teleknek az eladása (egy több mint 700 milliós üzlet) nem várhatott szeptemberig, pedig egy testületi ülés nagyobb nyilvánosságot kapna, hiszen minden képviselő hozzászólhatna és az előterjesztő alpolgármesternek is nyilvánosan választ kellene adnia a felmerülő kérdésekre. (Köszönet illeti a Civilzugló Egyesületet, hogy kiszúrták az előterjesztések közt ezt az eladást!)

2) Zugló egyik legnagyobb problémája a túlépítés, amiről többször beszéltem már. A vállalkozói érdekek felülírják a közérdeket, anélkül épülnek százszámra új lakások, hogy az infrastruktúra ezt elbírná, az Egressy úton például már most is állandóan dugó van. A környék lakóit sem kérdezték meg, szeretnének-e még egy nagy lakótömböt, pedig ők már egy ideje tiltakoznak, parkot játszóteret szeretnének oda. Petíciót indítottak, 800 aláírást gyűjtöttek: https://www.peticiok.com/kozparkot_kiszugloba

3) Ennek a két teleknek az eladása egyszer már felmerült, de akkor, 2018-ban még nettó 834 millió, illetve 825 millió forintra becsülték az értékét. Az idei értékbecslések viszont már csak 703 és 709 millió forintról szólnak, utóbbi lett végül a nettó vételár. A több mint százmilliós különbözetre egyszerűen nincs magyarázat, az ingatlanárak nem csökkentek azóta, a szabályozás pedig nem lett szigorúbb: 18,5 méter, vagyis akár hat emelet magas épületet is fel lehet húzni, akár 250 lakással.

4) Az eladásra kiírt pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, ami már önmagában gyanússá teszi a dolgot. Az Angolkert Lakópark Kft-t ráadásul egy nappal a pályázat hivatalos kiírása (június 2.) után hozták létre (és június 7-én be is jegyezték). A cég alaptőkéje 120 millió forint, vagyis az alapítók biztosra mentek. A megajánlott vételár mindössze 600 ezer forinttal magasabb, mint a minimálisan meghatározott 709 millió forint. Ezek alapján nehéz nem arra gondolni, hogy bennfentes információkkal rendelkeztek, tehát csak arra vártak, hogy a hivatalos hirdetmény megjelenjen, és nem számítottak másik ajánlatra sem.

5) A bennfentességre utaló jelekre magyarázatot ad a cég ügyvezetőjének és egyben egyik tulajdonosának neve: Erdei Bálint onnan lehet ismerős, hogy Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével együtt alapította meg az elcsalt közvilágítási pályázatok miatt hírhedté vált ELIOS Zrt-t, vagyis együtt hozták össze azt a bizonyos első milliárdot, amiről nem illik kérdezősködni. Az anyacég, a Redwood Holding honlapján azzal dicsekszik, hogy „nem tömegigényeket kielégítő fejlesztésekben gondolkozik, sokkal inkább egyedi igényekre szabott, különlegesebb projektek érdeklik”.

! Miután a zuglói indulásomat bejelentettem, azt ígértem, az előválasztás műfajából adódóan ebben kampányban nem célom, hogy zuglói ügyeket tárjak fel. Sajnos éppen elég volt az, amit korábban a sajtó már bemutatott, és az előválasztási kampánynak inkább arról kell szólnia, hogy hogyan lehet a jövőben ezeket az ügyeket elkerülni. Ez az ingatlaneladás azonban vészhelyzet, a fentiek alapján komoly ügy, az egész ellenzékre rossz fényt vethet, és Tiborczékkal akkor sem szabadna üzletet kötni, ha az átlátható, tiszta versenyben dőlt volna el a pályázat. Maga az ingatlanértékesítés önkormányzati ügy, de a kerület képviselőjelöltjeként kötelességem megszólalni ilyen esetben.