Fontos információk az április 3-i választáshoz

Túlzás nélkül állíthatom, hogy az idei országgyűlési választás sorsdöntő lesz, az eredmény hosszú időre meghatározza majd hazánk sorsát. Ezért kiemelten fontos, hogy mindenki éljen a választójogával, sőt, beszélje rá ismerőseit, szomszédait és családtagjait is, hogy menjenek el szavazni. Ezért gyűjtötte össze néhány praktikus információt ezen az oldalon.

Mikor és hol lehet szavazni?

Szavazni április 3-án, vasárnap reggel 6-tól este 7-ig lehet. A választási iroda mindenkinek küldött egy értesítőt arról, hogy pontosan melyik szavazókörben voksolhat, de ezen az oldalon is kikeresheti a lakcíme alapján. Két szavazólapot fog kapni: az egyiken egyéni jelöltekre, a másikon pártlistákra (esetleg, ha ezt választotta, nemzetiségi listákra) szavazhat.

Mi a helyzet a népszavazással?

A harmadik szavazólap a kormány által kitalált, „gyermekvédelmi” népszavazás kérdéseit tartalmazza majd, én azt javaslom, hogy ezen érvénytelenül szavazzon: minden kérdésnél X-elje be az IGEN és a NEM válaszokat is, így biztosan érvénytelen lesz a szavazata. Ha elég sokan így tesznek, az egész kamu népszavazás eredménytelen lesz.

Ki szavazhat rám?

Budapest 8. választókerülete Zugló nagyobb részét foglalja magában, de nem az egészet: Alsórákos kertvárosi része a XVI. kerülettel együtt alkotja a 13. számú választókerületet. Ha ön ott él, szavazzon bizalommal az ellenzék jelöltjére, Vajda Zoltánra. Ha viszont a lenti térképen jelzett területen belül van a lakcíme, kérem, támogasson engem – és természetesen az Egységben Magyarországért szövetség listáját!

Mit tehet, akinek nem budapesti a lakcíme?

Sok ezer fiatal tanul vagy dolgozik Budapesten és más nagyvárosokban, akiknek nincs ott bejelentett lakcímük. Nekik is joguk van szavazni, akkor is, ha nem tudnak hazautazni április 3-án: lehetőségük van átjelentkezni, és a tartózkodási helyükön leadni a voksukat. Az átjelentkező szavazók minden városban/kerületben egy erre kijelölt szavazókörben szavazhatnak, mégpedig az otthoni jelöltekre – így lényegében a szavazat utazik, nem a választó. Erről a tudnivalókat itt olvashatja.

Hogyan szavazhat, aki mozgásában korlátozott?

Sok tízezer ember él Magyarországon, aki valamilyen okból nem tudja elhagyni a lakását. Vannak akik idős koruk, mások betegségük vagy fogyatékosságuk miatt nem tudnak mozdulni, megint mások napi 24 órában ápolják a szerettüket. Szavazni nekik is joguk van, ezért kérhetnek úgynevezett mozgóurnát: ebben az esetben házhoz megy a szavazatszámláló bizottság két tagja, így mindenki élhet a választójogával. Erről itt olvashat részletesen.