Propagandafigyelő 41. – Migránsgettó nem lesz, villanyautó egyre több

Az M1 Híradó 2023. augusztus 2-i, 19:30-as kiadása (53 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A szerda a kormánynak köszönhető gazdasági sikerek napja volt, majdnem 11 percig tudósított ezekről a Híradó. Persze ha jól figyeljük a „híreket”, a feltételes mód és az elhallgatott tények napja is volt ez. Hiszen a műsorban megígérték a nézőknek, ha „a következő hónapokban erősödik a fogyasztás, akkor a gazdaság is növekedéssel zárja 2023-at”, és majd „teljesülhet a kabinet várakozása, miszerint idén legalább másfél százalékkal nőhet a GDP.” (Érdekes, hogy a július 17-i adás aratási beszámolója a jó terméshez kötötte a hasonló mértékű gazdasági növekedést.) Nagy turisztikai sikerről is beszámolt a „hírműsor”, hiszen a balatoni szálláshelyek bevételei éves alapon 8 százalékkal nőttek – a többszörös nagyságú inflációt elfelejtették szóba hozni. Az új elektromos autók eladása pedig egyenesen 47 százalékkal nőtt; valamiért a hagyományos autók eladásának mértékével (azaz csökkenésével) nem foglalkoztak. De beszélhetünk az élet árnyasabb oldalának számairól, feltételes módjairól és „összefüggéseiről” is. „Brüsszel” gonosz szándéka a migránsgettók kapcsán „akár 30 ezer migráns befogadását jelentené Magyarország számára” – mondta el Rétvári államtitkár mint egy politikai MLM-ügynök. Bakondi György szerint pedig a nigeri puccs miatt az is előfordulhat, hogy kezelhetetlenné válik a migrációs helyzet a kontinensen. Arról nem is szólva, hogy Alapjogokért Központ elemzője szerint az USA és Ukrajna „korrupt kapcsolata” miatt „nem lehet kizárni,” hogy a kettős állampolgárságú magyarok adatai „Kijevben landolnának.”

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 4p 52mp
Az USA bírálata: 4p 24mp 
A háborúpárti Ukrajna lejáratása: 3p 36mp
Az ellenzék lejáratása: 4p 11mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 13mp
Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 10p 51mp

A Híradó tudósítása:

1. Egy magyar állampolgárt is kimenekítettek a háború küszöbére sodródott Nigerből (4p 48mp)

2. Bakondi György: intenzíven növekszik az illegális határátlépési kísérletek száma (55mp)
Bakondi ezúttal a Hír TV-ben turnézott, hogy elmondja azt, amit nyolc éve nagyjából minden héten megállapít: a migrációs helyzet fokozódik. A nigeri katonai puccs megint egy kiváló lehetőség a riogatásra: szerinte ennek következtében az is előfordulhat, hogy kezelhetetlenné válik a migrációs helyzet Európában, a nigeri puccs „komoly veszélyt jelent.” Bezzeg „Brüsszel” migránskvótákat akar.

3. Nem engedi migránsgettók létrehozását a kormány Magyarországon (3p 57mp)
Ezen a héten/napon is megtekinthetjük a Finkelstein-Rogán művek szokásos módon megszerkesztett alkotását. Most kezdésként Rétvári Bence szavait összegzik, aki az M1 stúdiójában fokozta a migrációs veszélyt, és megnyugtatta a nézőket, hogy a kormány megvédi őket a „Brüsszel” által az országra kényszerítendő 30 ezres „migránsgettótól”. Majd a Híradó, ahogy szokta, bemutatja a határkerítés túloldalán a szerbiai eseményeket (1), ahol „a helyiek szerint a környékük egy közel-keleti háborús helyzethez kezd hasonlítani.” Majd a belgrádi helyzet (2) után természetesen megint a határkerítés ostromáról (3) látunk képeket, miközben a migrációs veszély fokozódását az illegális határátlépések egyre növekvő számaival is illusztrálják, majd következik a megnyugtató lezárás (4): Brüsszel rosszat akar, de Rétvári Bence és a kormány jót. „Akár 30 ezer migráns befogadását jelentené Magyarország számára” – idézik az államtitkárt, aki a stúdióban a migrációs veszély házaló ügynökének szerepét játssza el éppen.

4. Az adatok kiadása Washingtonnak veszélybe sodorta volna a magyarokat (4p 24mp)
Császár szerkesztő a beszámoló elején meglepően korrektül összefoglalja, hogy miért szigorította az Egyesült Államok a magyar állampolgárok beutazási engedélyeinek feltételeit. Majd jön a téma szokásos újrakeretezése a propaganda jóvoltából: Rétvári Bence mondta el, hogy Joe Biden kormányzata bosszút áll a magyarokon, mert nem adjuk ki a kettős állampolgárok adatait. Dornfeld László az Alapjogokért Központtól „vezető elemzi” a problémát: az USA-nak korrupt kapcsolatai vannak Ukrajnával, „s nem lehet kizárni, ezek az adatok Kijevben landolnának”, amely veszélybe sodorta volna a magyar állampolgárokat. A veszélyt sosem lehet eléggé kizárni a magyar közmédia „hírműsorának” témáiból.

Egyébként a bejátszásban elhangzott, hogy az USA azért aggódik, mert 2020 előtt bűnözők is könnyen magyar állampolgársághoz juthattak, majd a belügyminisztérium közleményét idézték arról, hogy hasonló esetekben „a jogszabálysértőket megfosztották magyar állampolgárságuktól.” Nyilván a Híradó az ügy kapcsán sosem fogja elmondani, amiről másnap a HVG írt: két nappal az amerikai vízumszigorítás után hirtelen 12 ember állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin.

5. Drónokkal támadják egymást az ukránok és az oroszok (3p 10mp)

6. Egyre kegyetlenebb módszerekkel zajlik a kényszersorozás Ukrajnában (3p 36mp)
A Híradó amatőr felvételeket mutat arról, hogy Ukrajnában az utcán fognak el embereket a toborzótisztek. A műsor szerint erőszakosságuk mindennapos, ráadásul nyugati segélyként kapott, külföldi rendszámú autókat is használnak. Majd az is megtudjuk, hogy Zelenszkij vizsgálatot indított a hadkiegészítő parancsnokságok embertelen bánásmódja és korrupciója miatt. Ezután a Rezident nevű – a Híradó szerint ukrán ellenzéki – Telegram csatornát idézik: „az utcán már alig vannak férfiak, csak rokkantak vagy újgazdagok, akik igazolást szereztek maguknak.” (A Híradóból természetesen sosem tudjuk meg, hogy a forrása az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint orosz érdekeket szolgál, és valószínűleg Oroszországban is szerkesztik.) Vinnyicában egy fogyatékkal élő férfit próbáltak behívni a hadseregbe. Majd példákat látunk állítólag arról, hogy Ukrajnában a civilek ellenállása erősödik a hadsereggel szemben: a képeken egy túlsúlyos férfi burleszkjelenetet idézően küzd egy folyóparti strandon egy katonával és egy rendőrrel, aki igazoltatni akarja. A másik felvételen asszonyok kiabálnak egy mikrobuszban ülő katonával. A Magyar Nemzet cikket is írt a sorozótisztek brutalitásáról: mindent megtesznek, hogy az embereket háborúba vigyék.

7. Szakértő: a SZÉP-kártyát érintő intézkedések is segítik a családokat és az infláció letörését (4p 27mp)
Szilágyi Béla traktálja ma a nézőket az online árfigyelővel, „ami óriási népszerűségnek örvend a vásárlók körében, és amelynek köszönhetően egy hónap alatt két százalékponttal csökkent az élelmiszer-infláció”. Ma is tudjuk, hogy nincs így, de a kérdés az, a Híradó nézőinek hányszor kell elmondani, hogy elhiggyék ezt. Vagy azt, hogy „a kormány intézkedései segítik a családokat.” A tudósítás végén Szilágyi szerkesztő megígéri, ha a „következő hónapokban erősödik a fogyasztás, akkor a gazdaság is növekedéssel zárja 2023-at”. A szerkesztő úr a tudósítás végén ismét megismétli a kormány legoptimistább becslését: a kormány intézkedéseinek köszönhetően

„teljesülhet a kabinet várakozása, miszerint idén legalább másfél százalékkal nőhet a GDP, miközben Európa számos országában recesszióval számolnak.”

8. Németh Szilárd: marad a rezsicsökkentés (52mp)
A kormánybiztos ezt új kampányvideójában ígérte meg a nézőknek. A kontinensen nálunk a legalacsonyabbak a gáz- és áramárak.

9. Szállás.hu: tovább élénkülnek a balatoni szállásfoglalások (2p 55mp)
Pozitív turisztikai termelési riport a Balaton-partjáról, amelynek fő állítása, hogy július közepéig a tavalyihoz képest 8 százalékkal(!!!) nőttek a balatoni szálláshelyek bevételei éves összehasonlításban… (Mennyi is volt az infláció közben?)

10. Egy év alatt több mint 47 százalékkal nőtt az elektromos autók száma Magyarországon (2p 37mp)
Újabb ok a gazdasági optimizmusra a Híradó szerint. Valamiért az új autó eladások számával elfelejtettek foglalkozni.

11. Ma van a roma holokauszt emléknapja (2p 46mp)

12. A DK és az LMP is megemlékezett a roma holokausztról (24mp)

13. Az LMP a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét vasútvonal felújítását sürgeti (22mp)
Banga Zoltán önkormányzati képviselő beszélt erről.

14. A Mi Hazánk Mozgalom hatékonyabb kárenyhítést sürget (27mp)
Apáti István sajtótájékoztatója.

15. Újabb tényfeltáró cikket közölt a Magyar Nemzet a baloldalhoz kötődő médiabirodalomról (4p 11mp)
A pártsajtó leleplezi a pártsajtót. A párt és a kormány központi orgánuma és az ún. közmédia ellenzék lejáratásáért felelős szakújságírója, Császár Attila tényfeltárást mímel. A baloldali médiabirodalom: az Ezalenyeg.hu lapcsoport… Ehhez állítólag Svájcból titokzatos módon 900 millió forintos támogatás érkezett. Egy ütős példa a tényfeltárásból: a Receptek.ma Facebook-oldal a tavalyi választási kampány során Zelenszkij elnök Orbán Viktor kritizáló mondatait terjesztette. Az ügy másik mai célpontja, Juhász Péter. Megtudjuk például, hogy a hozzá kötődő oldalak hirdetésére a tavalyi kampány során 38 millió forintot költöttek. Juhász ráadásul interjút készített Márki-Zay Péterrel annak otthonában.

16. Hősnek tartják az M2-es ámokfutót megállításra kényszerítő őrmestert (2p 55mp)

17. Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka (3p)

18. Betöréssel vádolják a banda tagjait (1p 24mp)

19. Tetten érték az orvvadászokat (31mp)

20. 75 centiméternyi eső esett Kínában (3p 16mp)

21. Ötödik alkalommal rendezik meg a Kőfesztet a Káli-medencében (3p 3mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Népszava: Vlagyimir Putyin most is drágábban mérte Magyarországnak a gázt, már 315 milliárdnál tart a felár

Népszava: Titkolja a Szijjártó-féle külügy, hogy Orbán Viktor fizetett-e a pisai kitérő után

Népszava: Vádat emeltek Donald Trump ellen, amiért meg akarta változtatni a 2020-as elnökválasztás eredményét

Euronews: Korrupciókutató: Magyarországon az állami elosztási rendszer van meghekkelve

24.hu: A legénységi állományt is elérte a tisztogatás: az egyik kirúgott katona pert indított a honvédség ellen

G7: 50 milliós Magyarországot is beterítenének a Fidesz-barát véleményvezérek hirdetései a Facebookon

Szabad Európa: Nyolcszáz fős orosz luxushajó kötött ki a georgiai Batuminál – egymásnak mutogattak a tüntetők és a turisták

Euronews: A rokonaik mögé bújva sem indulhatnak majd állami tendereken a cseh politikusok