Az M1 Híradó 2023. augusztus 4-i, 19:30-as kiadása (52 perc)

Az M1 Híradó 2023. augusztus 4-i, 19:30-as kiadása (52 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

Pénteken átadták a Lánchidat, ennek alkalmából a Híradó fél nyolcas kiadása 13 percet szánt az ellenzék bírálatának. A propagandát figyelve megszoktuk, hogy a „hírműsorban” szereplő kormányzati fejeket órákon, napokon és heteken át hallhatjuk mindenféle kritika és ellenvetés nélkül. Nyilván erről szó sem lehet, ha a gonosz baloldallal történik valami. A hídavatás ünnepét fideszes ellenkórus hangja keretezte: az a baj a Lánchíddal, hogy autósok nem használhatják, különben is a főpolgármester megszegte az erről szóló megállapodását a kormánnyal. A következő tudósítás pedig újra figyelmeztette a nézőket arra, hogy Karácsony Gergely és Tüttő Kata komoly megszorításokra készülnek, amelyet persze a jó kormányzat elítél. Pénteken a folyamatosan zajló fővárosi kampány mellett elindult vidéken is az önkormányzati választási kampány. A Híradó közzé tette a Fidesz ezzel kapcsolatos első kampányvideóját – az egykor szebb napokat megélt – Magyar Nemzet segítségével. A lap ezúttal a tavalyi ellenzéki választási kampány vidéki „tényeit tárta fel”. Pénteken kiderült, hogy a baloldali „lejárató médiabirodalom”, amely azonos az Ezalenyeg.hu lapokkal (Jelentkezzen, aki olvassa őket!) vidéki politikusok kampányát támogatta tízmillió forintos nagyságrendben. A pécsiek jó, ha tudják: a kormányzati lejárató („köz”)média szerint Mellár Tamás a guruló dollároknak köszönheti parlamenti helyét.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 6p 53mp

Az USA bírálata: 3p 17mp

Az ellenzék lejáratása: 13p 11mp

Ellenzéki pártok véleménye: 1p 18mp

Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 6p 51mp

1. Rekordközeli árvizeket is hozhat a rendkívüli mennyiségű csapadék (3p 12mp)

2. Szlovén ítéletidő: apokaliptikus állapotok, legalább három halott (3p 50mp)

3. A környező országokban is árvízveszélyre figyelmeztetnek (1p 45mp)

4. Legalább húsz emberéletet követelt a pusztító vihar, több tucatnyian eltűntek (27mp)

5. Rendkívüli szárazság pusztít Dél-Amerikában (2p 34mp)

6. Nigeri válság: dominóhatás alakulhat ki a Száhel-övezetben (3p 55mp)

A tudósítás a Száhel-övezetet mint potenciális migrációs forrást mutatja be. A helyzetet az egy héttel ezelőtti katonai puccs súlyosbíthatja. A vágóképeken következetesen égő autókat és kővel dobáló embereket látunk, mintha zavargások folynának az egész országban. Azbej Tristan államtitkár az MTI-nek rögvest el is mondta, amit hétfőn már Bakondi György is pedzegetett: „a nigeri válságnak súlyos migrációs következményei lehetnek egész Európára nézve.” Ő is a jól ismert feltételes módban beszél: a következő években akár 100 milliós tömeg is megindulhat Európa felé. Majd azt látjuk, Orbán miniszterelnök már 7 éve megmondta, hogy nem megoldás a migránsokat Európába hívni. „Niger példája mutatja, hogy a magyar kormányzat és a miniszterelnök felvetése helytálló” – fejtette ki nekünk a Kiss Rajmund, az MCC egyik elemzője is. A helyzetet az is nehezíti szerinte, hogy az európai országok inkább Ukrajnát támogatják az utóbbi időben.

Érdemes megjegyezni, hogy már a szerdai Híradó egy magyar állampolgár kimenekítéséről beszélt Nigerből. Aki később elmondta az RTL-nek, hogy „túlzás, hogy kimenekítettek”, mert a közmédia Híradójában sugallt képpel ellentétben, „a hétköznapokban egyáltalán nem volt érezhető a veszély.”

7. Szijjártó Péter: A Száhel-övezet könnyen válhat tömeges migrációs hullámok forrásává (34mp)

8. Nigeri válság: puccsjárvány söpör végig Közép-Afrikán (1p 27mp)

Meszes Boglárka felvezetőjében – a stúdió virtuális szögesdrótja mögül – elmondja, hogy „sokan indulhatnak meg a térségből Európa felé,” majd röviden összefoglalják a Száhel-övezetben az utóbbi években lezajlott puccsokat.

9. 300 bevándorlót gyűjtöttek be a migránslövöldözések után (57mp)

Rövid bejelentkezés a Szerbiából, a magyar határ mellől.

10. Egy fekete-tengeri orosz hadikikötőt támadtak az ukránok (2p 26mp)

11. Átadták a felújított Lánchidat, de az autók továbbra sem hajthatnak rá (3p 23mp)

A Híradó bemutatja a Lánchíd átadását és Karácsony Gergely főpolgármester szavait is többször idézi. Ennek során olyan eljárást alkalmaz a „hírműsor”, amelyet a kormánnyal kapcsolatos tudósításokban sosem. A főpolgármester megállapításait egyfolytában ellentétes álláspontokkal ütközteti, így a Híradó tulajdonképpen a főváros vezetőjét igyekszik meghazudtolni. Karácsony Gergelyt először a kormány és a párt félhivatalos lapja, a Magyar Nemzet kritizálja. A Híradó jó szokásának megfelelően a lap weboldalának képernyőfotóját mutogatja és véleményét ismerteti: „Nem használhatják az autósok a Lánchidat, Karácsony Gergely mégis követeli a kormány támogatását.” Elhangzik a bejátszásban az is, Wintermantel Zsolt hogyan szembesítette a főpolgármestert néhány hónapja azzal a megállapodással, amelyben vállalta, hogy a kormány támogatásáért cserébe megnyitja a hidat az autósoknak. Wintermantel, a fővárosi Fidesz és a Híradó szerint Karácsony megszegte ezt a korábbi megállapodást. A Híradó természetesen nem beszél a főváros által – egyébként valószínűleg a nemzeti konzultációk mintájára – kitalált „lakógyűlés” szavazásának eredményéről, vagy arról, hogy a főpolgármester korábban hogyan érvelt Gulyás Gergely hasonló vádjaival szemben. A híd másfél éves csúszással és 5 milliárd forint többletkiadással készült el – hangsúlyozza nekünk végül a közmédia „hírműsora”, bár azt legalább elmondják, hogy a főpolgármester az utóbbi információt cáfolja. (Természetesen azt nem láthattuk, hiszen a közmédia és a propaganda képébe nem illik, hogy Navracsics miniszter államtitkárával tandemkerékpáron hajtott át a felújított hídon.)

12. Karácsony Gergely a pénzmosásról: ez a vád abszurd (3p 37mp)

A főpolgármestert a kormánypropaganda által kitalált ún. „pénzmosási botrányról” is kérdezték a Lánchíd átadása során. Karácsony visszautasította a vádakat, majd a „híműsor” 3 percen keresztül ismét zanzásította a nézőinek mindazt, amit az elmúlt hetekben nagyjából tucatszor láttunk az ügyről, azaz a „dollárbaloldal finanszírozásáról.” Természetesen ismét bejátsszák Deák Dániel korábbi vezető elemzését, amelynek során rámutatott a háttérben húzódó Gyurcsány-szálra.

13. Tüttő Kata szerint a vízdíjemelés mellett további megszorítások is lehetnek Budapesten (2p 55mp)

A főpolgármester-helyettes egy internetes interjújában arról beszélt, ha nem emelik a fővárosi vízdíjakat, akkor más szolgáltatásokat kellene csökkentenie a város vezetésének. Ez a fél mondat kiváló ürügy a Rogán-műveknek és a „hírműsornak”, hogy három percig – az elmúlt időszakban nagyjából ötödszörre – ismét „összegezzék”, azaz fantáziáljanak arról, milyen megszorításokra készül a főváros. (A közművek állapotáról és finanszírozásáról nyilván Magyarországon a propagandamédiában nem lehet értelmes és racionális vitát folytatni.) A propaganda egyszerű technikáját használják itt is, ahogy pár napja e téma kapcsán már láttuk, és a hasonló tudósításokból is jól ismerünk: megszólal a kormány képviselője, azaz megint Gulyás államtitkár a múlt heti kormányinfóról, aki megígéri, a kormány mindenkit megvéd minden rossztól, amire a gonosz baloldal készül. Végül Kocsis Máté ismét megkérdezi: „hová lett a pénze az ország leggazdagabb városának?” Persze tudjuk a választ (mert hallottuk szóról szóra a július 29-i adásban is): Gyurcsány emberei széthordták a fővárosi vagyont. Budapest ma is „koszos és gazos város, amelyet elleptek a hajléktalanok, miközben a főpolgármester több tucat tanácsadót alkalmaz sokmilliós szerződésekért.”

14. Magyar Nemzet: milliókkal segített a dollármédia azoknak a baloldaliaknak, akik bajban voltak (3p 16mp)

A lejáratómédia lejáratja a lejáratómédiát. A magyar közszolgálati média „hírműsorában” arra is jut idő, hogy több mint három percben összefoglalják a párt- és kormány (fél)hivatalos orgánuma, az egykor szebb napokat látott Magyar Nemzet „tényfeltáró” cikksorozatának újabb darabját az Ezalenyeg.hu lapcsoportról. Ahogy Meszes Boglárka felvezeti: „a lejáratóoldalak politikai hirdetésekkel támogatták a miskolci és a pécsi baloldali jelölteket több millió forintból.” A híradásnak álcázott lejáratás egyik képkockáján baloldalt Soros György képét látjuk a Magyar Nemzetből, míg jobbra a cikk állítását: „az EzaLényeg miskolci lábára például nem kevesebb mint 11.5 millió forint jutott.” A lejáratómédia lejáratása látszólag a tavalyi országgyűlési választási kampányról szól, persze tudjuk, ez már a jövő évi önkormányzati választások Fidesz-kampányának videós anyaga. A Híradó pécsi nézőinek meg is üzeni a műsor: „külföldről finanszírozott hirdetéseken is múlhatott Mellár Tamás győzelme.”

15. Magyar Nemzet: David Pressman lehet a felelős az amerikai szigorításért (3p 17mp)

Ismét egy Magyar Nemzet cikk a propagandaminisztérium munkatársainak tollából. Hiszen a szavazótábornak az ellenzék mellett kell egy másik, fajsúlyosabb célpont, aki ellen állandóan harcolni lehet. Ki lehetne alkalmasabb erre a szerepre, mint a demokrata vezetésű Egyesült Államok és annak magyarországi nagykövete?

16. LMP: a kormány helyezze hatályon kívül a tűzifarendeletet (26mp)

Követelte Süveg Anna a sajtótájékoztatóján.

17. A Mi Hazánk Mozgalom 50 százalékos magyar kvóta bevezetését javasolja a hazai bajnokságokban (22mp)

Novák Előd a fociról beszélt a Kossuth téren.

18. DK: egymillió ember lakik betöltetlen háziorvosi körzetben (30mp)

Komáromi Zoltán mondta el véleményét.

19. GVH: már csaknem egymillióan használták az online árfigyelőt (4p 1mp)

Nincsen nap az inflációt mérséklő árfigyelő nélkül. Amely a GVH szerint kíméletlen árversenyt generált az áruházláncok között, ennek köszönhetően júliusban 8 százalékkal csökkentek az árak 62 termékkategóriában. Ma is ezt a mesét küldik a nézőknek Rogán Antal agitprop munkatársai az árfigyelőről, pedig más források szerint „tényleg nem nézi szinte senki.” A propaganda jó szokásához híven persze kell a műsorba egy szakértő, ezúttal Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány „vezető kutatója”, aki elmondja, hogy a multicégek nyerészkedni akartak, de ez nem jött be nekik. A propaganda úgy hatásos, ha mindig felrajzolnak a nézőknek egy gonosz kis ördögöt, akitől a jó kormányzat megvéd minket. Czomba államtitkár végül elárulja, a kormány sorozatos intézkedéseinek köszönhetően a „szankciós infláció” év végére egy számjegyű lesz.

20. KSH: többen nyaraltak itthon idén júniusban, mint egy éve (2p 50mp)

Ismét egy napfényes turisztikai termelési riport a Híradóban. Természetesen megint csak a pozitív adatokat emelik ki a KSH jelentéséből: az szóba se kerül, hogy a külföldi vendégek mentették meg eredményt, mert a belföldieké 10 százalékkal csökkent.

21. Buborékok nyara címmel hazai borkampány indul (45mp)

22. Illegális mosóporgyárat számolt fel a NAV Budapesten (2p 8mp)

23. Barna medvék járják az erdőket a Bükkben (1p)

! A Híradóból kimaradó témák:

444: Ekkora visszaesést rég láttunk: az első félévben 10 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

HVG: Rossz hír jött a magyar ipar teljesítményéről, tovább nyomjuk a féket

Népszava: 14 millió forintos bírsággal sújtották az épülő iváncsai akkumulátorgyárat

Telex: 200-300 ezer új vendégmunkás is érkezhet a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból

HVG: Navracsics tandembiciklin tekert át a Lánchídon, államtitkárát vitte magával

Telex: Két héttel a kezdés előtt ugrott a Szikra Mozgalom nyári táborának helyszíne, a fideszes polgármester tagadja, hogy bármi ráhatása lenne a döntésre