Nem titkolhatja a kormány a 244 milliárdos zuglói üzlet részleteit

A Fővárosi Törvényszék tegnapi ítélete szerint a Nemzeti Vagyonkezelő nem titkolhatja Tiborcz István üzlettársának gigantikus, 244 milliárd forintos(!) szerződését. Ez a Bosnyák téren ásott hatalmas gödörről szóló szerződés, amiről a kormány titokban döntött és aminek kiadását azzal tagadta meg a Vagyonkezelő, hogy a nemzetbiztonságot veszélyeztetné, ha megtudnánk a részleteket… Ez azért vicces, mert Gulyás Gergely már elmondta, hogy a NAV-ot szeretnék oda költöztetni, ha elkészül.

A pert a Transparency International Magyarország segítségével indítottuk és a Fővárosi Törvényszék döntése csak néhány részlet kitakarását tartotta jogosnak. Az alperes néha egészen szórakoztató érveket hozott fel, például hogy azért titok, hogyan adnak 244 milliárd forint adófizetői pénzt Tiborczéknak, mert a kormány titkos határozatban döntött róla; és a Nemzetbiztonsági Bizottság mentesítette őket a nyilvános közbeszerzés kiírása alól; és különben is, csak véletlenül tették ki a honlapra, hogy van ilyen szerződés; és ez csak döntéselőkészítő adat, mert csak előszerződésről van szó (ami természetesen butaság, hiszen az előszerződés már egy kötelező érvényű, döntést követően meghozott szerződés).

Az ítélet azt is megmutatja, miről szól a bírák küzdelme a függetlenségükért. Hát erről: születhessenek néha a hatalomnak nem tetsző ítéletek is. Gondolom, fellebbeznek majd, hiszen ki tudják fizetni az ügyvédi költségeket és a Kúrián már előrehaladottabb a bírák fideszesítése, de azért érdekelne az az érvelés, amivel megváltoztatnák ezt az ítéletet.

Azt elhiszem, hogy a kormány titkolni akarta a dolgot hiszen az egész tranzakció hatalmas botrány. Tiborcz üzlettársa, Balázs Attila eredetileg egy ezerlakásos lakótelepet és egy bevásárlóközpontot képzelt el oda, a kormány pedig nemzetgazdaságilag kiemelten fontosnak nyilvánította a bulit, minden jogot elvéve az önkormányzattól – nehogy beleszólhasson a kerület képét évtizedekre megváltoztató beruházás részleteibe. Aztán a Bayer Construct már az építkezés közben jött rá, hogy annyi lakást nem fog tudni eladni és inkább hatalmas irodaházakat épít, ami csak kicsit terhelné meg jobban a zuglói városközpontot. Aztán valószínűleg rájöttek, hogy ennyi irodát is képtelenség kiadni, ezért még a tervezőasztalon eladták az egészet az após által vezetett államnak. Egy gödröt, 244 milliárdért (információim szerint többszörösen túlárazva). Ne felejtsük: ennyi pénzből elkészülhetett volna például a 4-es metró meghosszabbítása is.

A Bosnyák téri tranzakcióról itt írtam korábban.

Oszd meg, válassz platformot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük