Nyílt levél Pesty Lászlónak a fideszes korrupcióról

Írtam egy nyílt levelet Pesty László filmrendezőnek, aki tegnap a Telexnek újabb interjút adott. Azt nyilatkozta, hogy 9:1 az esélye annak, hogy leleplező dokumentumok fognak napvilágot látni arról, hogyan zsarolják bele a cégeik eladásába a valódi vállalkozókat fideszes oligarchák.

Tisztelt Pesty Úr!

Engedje meg, hogy tegnapi interjúja után néhány gondolatot a figyelmébe ajánljak! Azért bátorkodom ezt tenni, mert tudom, miről beszél, engem is megkeresett több megzsarolt vállalkozó. És persze, én is voltam – sajnos – a Fidesz tagja, és amikor a gyalázatos trafikcsalásról beszéltem, én is voltam olyan naiv, hogy bíztam a „megtisztulásban”.

1) Ahogy korábban egy posztomban írtam, tisztelem Önt ezért a kiállásáért, de sajnálom, hogy erre csak az késztette, amikor már – úgymond – saját (értsd.: „keresztény”, „nemzeti”) vállalkozást einstandol a fideszes nagygömböc. Nem értem, miben különbözik ez attól, hogy egy tollvonással több tízezer kisvállalkozótól elveszik a dohányárusítás jogát (sokakat tönkretéve ezzel), majd jól dokumentáltan haveri és pártalapon osztják azt szét sajátjaiknak.

2) A NER-lovag szót én sem szeretem, mert olyan, hogy „Nemzeti Együttműködés Rendszere” nem létezik, az csak egy szlogen. Magyarországon Fidesz-rendszer vagy Orbán-rendszer van, így pontosabb lenne a  „fideszes svindler” vagy az „Orbán-lovag” kifejezés.

3) Azt írja, nincsen bizonyíték arra, hogy Mészáros Lőrinc Orbán meghosszabbított, enyves keze lenne. Elhiszem, hogy szeretné ezt hinni, de két érvet a figyelmébe ajánlanék, az egyik egy rövid logikai lánc, a másik kőkemény tényeken alapul:

– Az interjúban Ön konkrétan arról beszél hogy Mészáros egy ostoba ember, amivel egyetértünk. Aki ennyire ostoba, az nem lesz hirtelen az ország leggazdagabb embere, ő maga is azt nyilatkozta amúgy, hogy a gazdagságát a miniszterelnök barátságának köszönheti. Az is tény, hogy a gazdagsága legnagyobb része közbeszerzéseken szerzett megbízásokból született, amelyek manipulált körülmények között zajlottak (egy konkrét példa itt, ha már bizonyítékokról van szó). Ehhez azonban olyan összeköttetésekre és összeesküvésekre van szükség, amiről ha Orbán tud, az nagy baj, ha nem tud, az még nagyobb baj.

– Ha konkrét bizonyítékot akar arra, hogy Mészáros az Orbán családot pénzelte, akkor a hatvanpusztai birtokviszonyokat ajánlom figyelmébe. Mészáros 10 éven át évi 15 millióért bérelte a birtokot Orbán apjától úgy, hogy közben semmilyen valós tevékenységet nem végzett ott. Valós teljesítés nélkül kifizetni egy miniszterelnök családjának kb. annyit, mint a fizetése (2010-ben még annyi volt) – nem tudom, kell-e ennél több bizonyíték. Ja, ammúgy Orbán apjának golfklubját is Mészáros bérli, de azt legalább üzemelteti is. 

4) A mostani nyilatkozatban arról ír, hogy nem tart egy elszabadult hajókötéltől, ami esetleg halálosan fejbekólintaná amiatt, hogy pár hónapon belül komoly leleplezéseket ígér. Kétségkívül az tűnik logikusnak, hogy a Cég nem likvidálja Önt, hiszen nem akarhat mártírt csinálni Önből. Csakhogy – azt hiszem – az Ön sorsa azoknak a bizonyos bizonyítékoknak a minőségétől függ. Arra emlékeztetém, hogy amikor valaki „ördög ügyvédje” álnév alatt beharangozta, hogy egy miniszterről pikáns fotókat fog közzétenni, váratlanul, furcsa körülmények között elhunyt egy ellenzéki aktivista és utána azóta a szivárogtató Facebook-profil is elnémult. Persze, ha a bizonyítékok kevésbé érdekesek, akkor is lesz büntetés. Egyrészt szép csendben megszűnik az Ön munkáinak anyagi támogatása, majd az is lehet, hogy Ön is megkapja a kötelező lejárató kampányokat (még az is megeshet, hogy Ön is szomszédgyilkos lesz, a szülei pedig zöldbárók, vagy hasonló).

5) A legszimpatikusabb, de egyben legmegmosolyogtatóbb az interjú azon része, amiben Ön arról beszél, hogy a kiállása a Fidesz megtisztulásához fog vezetni és hogy Önt senki nem fogja árulónak tartani. Legyen nyugodt, aki ott igazán fontos, már régen annak tartja. Talán kérdezze meg erről Kövér Lászlót, vagy akár próbálja meg a Főnököt keresni. Ha nem éri el, az is egy válasz lesz. És egy objektív ényre is felhívnám a figyelmét: nézze meg, hogy az eddigi kemény nyilatkozatai közül mennyi ment át a kormányoldali sajtóban (propagandagépezetben). Na ugye!

Tisztelem Önt, de nagyon sajnálom is.

Üdvözli:

dr. Hadházy Ákos

Oszd meg, válassz platformot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük