Az MTVA külön valósága: az utolsó szó mindig a Fideszé

A magyar közszolgálati televízió Híradójának ötven adását néztük meg az elmúlt három hónapban, hogy számokkal és konkrét példákkal is bemutassuk, az hogyan szolgálja közvetlenül a magyar kormányzat propagandájának céljait. Ennek érdekében egyrészt megszámoltuk minden műsoron belül a fontos közéleti témákkal foglalkozó tudósítások időtartamát. A három hónap adatait bemutató ábrán is látjuk, hogy a műsoridő majdnem felét a kormányzati kommunikáció témái, állandóan sulykolt narratívái teszik ki. Mintha patikamérlegen adagolnák, a nézők szinte egyforma arányban (11-12%) részesülnek a mindennap zajló Fidesz-kampány három legfontosabb témájából: az ellenzék lejáratásából, a migrációs pánikkeltésből és a kormányzati sikerpropagandából.

Kisebb mértékben (4-6%), de szintén nélkülözhetetlen a műsorból az Európai Unió bírálata, azaz – a populista politika nyelvén – a „korrupt brüsszeli bürokraták”, az EU-s politikai elit leleplezése. Hasonló téma az Egyesült Államok „balliberális” vezetésének – és budapesti nagykövetének – lejáratása, a Soros György-féle „háttérhatalmi” összeesküvések és a „háborúpárti” Nyugat bírálata. (Az elemzés végén fel is soroltuk a propaganda e témáit, narratíváit közvetítő konkrét tudósítások többségét az elmúlt három hónap adásaiból.) Az ábrán azt is észrevehetjük, hogy az ellenzéki pártok véleményének ismertetése (4%) éppen harmada a lejáratásukra és az ellenzéki politikusokkal szembeni karaktergyilkosságokra szánt időnek (12%).

A propagandafigyelés során augusztusban megnézett 10 adás idejét tematikusan részletesebben is elemeztük. Az augusztusi adatokat illusztráló ábra bemutatja, hogy a műsoridő másik fele sem tisztán politikailag semleges témákat ölelt fel. A Híradó a (semleges) külpolitikai és egyéb tudósítások, az időjárás, a katasztrófák, a bűnügyek és a balesetek mellett augusztusban is előszeretettel foglalkozott (17%) olyan történésekkel, amelyeket NER-eseményeknek hívhatunk. Ilyenek a kormányzathoz közeli szervezetek eseményeiről szóló, nem kifejezetten politikai tudósítások (pl. Tusványos, MCC Feszt). Vagy Áder János (Vajon miről szól az új podcast adása?) és Novák Katalin köztársasági elnök és különféle kormányzati politikusok (ünnepi) szereplései, másrészt általában a NER ideológiáját kifejező kulturális- és sporteseményekről szóló hírek. Talán fel se tűnik a nézőknek, de éppen csak Magyarország aktuális társadalmi (és gazdasági, környezeti, egészségügyi, szociális stb.) ügyeiről, problémáiról szóló híradások hiányoznak a műsorból.

A mai Magyarország helyett 2023 nyarán ötven adáson keresztül egy olyan végtelenül leegyszerűsített világot láttunk a Híradóban, amelyet a propagandaminisztérium agitprop munkatársai találnak ki mindennap szorgosan, Arthur J. Finkelstein ügyes tanítványaiként. Ebben a világban Magyarország a béke szigete, amelynek lakóit azonban állandóan külső és belső veszélyek fenyegetik, bölcs uralkodójuk és annak pártkatonái ezért állandó harcra kényszerülnek, hogy megvédjék alattvalóikat minden rossztól. Az elvileg közszolgálati Híradó hírek helyett mindennap ugyanazt a történetet meséli tehát a virágzó országról, ahol a jó kormányzat megvédi a rezsit, a munkahelyeket, a családokat és a nyugdíjakat, mert állandóan támadja azokat a mániákusan megszorító, korrupt, háborúpárti és külföldről irányított (és egyébként is pedofil) baloldal, a szintén korrupt és háborúpárti brüsszeli bürokraták és az általuk a kontinensre hívott migránsok, valamint az Egyesült Államok korrupt és háborúpárti vezetése, amelyet a háttérből amúgy is Soros György és fia irányítanak. Lölö közben békésen és nyugodtan hajókázhat a migránscsónakokkal teli Földközi-tenger veszélyes vizein – a közmédia úgysem árulkodik nekünk az előbbiről. A propagandaminisztériumban pedig minden esti Híradó után elégedetten hátradőlhetnek: a politikai napirend uralva, a szavazótábor megerősítve, a bizonytalan szavazók (és az ellenzék) egyre jobban elbizonytalanítva.

***

Miért is foglalkozzunk ezzel? – kérdezhetik az ilyesféle propagandától jócskán megfáradt kommentelők és az ellenzéki közvélemény egy része. Egyrészt nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a közmédia évente több mint 120 milliárd forint közpénz elégetése közben szórja a nézőkre az M1 csatornán napi 24 órában – vagy az M4 sportcsatornán a közvetítések között egy percben – a szüntelen kormányzati propagandát. A híradózás az egyik legdrágább televíziós műfaj, azaz minden bizonnyal súlyos milliárdokba kerül az adófizetőknek, hogy a „közmédia” állandó Fidesz kampányt folytasson az ellenzék, az Európai Unió vagy különféle szövetséges országok, mint például az Egyesült Államok ellen. Mennyire álszent, hogy éppen az a Fidesz és az általa kitartott média kéri számon az ellenzék külföldi kampánytámogatását, amely sokszorosát költi az ellenzéki politikusok lejáratására és karaktergyilkosságára. Másrészt azt sem árt hangsúlyozni, hogy az Országgyűlés mellett elvileg a közmédia lehetne a politikai viták lefolytatásának fóruma, valamint a közügyek, a társadalmi problémák árnyalt és kiegyensúlyozott bemutatásának helyszíne. Ha azonban nem teljesíti a demokráciában elvárt hasonló szerepét, akkor annak olyan következményei lehetnek, hogy a közmédia elfogultsága miatt az országgyűlési választások sem tekinthetők tisztességesnek, ahogy az EBESZ jelentése is megállapította. (Amelyről persze a propaganda rögtön megírja, hogy baloldali összeesküvés hatására született. De mit is lehet elvárni egy olyan hatalomtól, amelynek képviselője, a Médiahatóság elnöke arról beszél, hogy a közmédia tájékoztató szerepe már csak másodlagos, a kiegyensúlyozottág a média mai környezetében elavult alapelv, és az erre irányuló panaszok hiánya miatt úgy tűnik, hogy különben sincsen rá társadalmi igény. Talán akkor egyszerűbb lenne megszűntetni a közmédia hírcsatornáját? Vajon miért nem teszik?)

***

Érdemes azt is megemlíteni, hogy az évi több mint 120 milliárd forintból fenntartott magyar közszolgálati média állandóan a fenti propagandát sulykoló hírműsora mögött milyen „szakmai munkát” figyelhetünk meg. A Fidesz propagandájának – így a Híradó adásainak – vizsgálatára külön tényellenőrző oldalt lehetne felállítani, a napi adások összefoglalóiban többször említettünk példákat csúsztatásokra vagy szimpla hazugságokra. Utóbbi szempontból néhány nagy mélypontot is láttunk az elmúlt három hónapban, a leggyomorforgatóbbak azonban a pedofilvádak voltak. Nemcsak Jámbor András Szikra Mozgalma kapcsán, hanem akkor is, amikor a Kispolgár nevű, tervezett gyerekújság kapcsán megtudtuk, hogy „Gyurcsány kedvenc propagandistája szadomazo szexet népszerűsít gyerekeknek.” Inkább sajtóetikai szempontból volt aggályos, amikor a műsorban – a Tucker Carlsont idéző Magyar Hírlap nyomán – elhangzott, hogy az amerikai nagykövet egy „féreg.” A Híradó tények utáni, azaz a tényeket mellőző világában teljesen megszokott, hogy „hírek” helyett hasonló vélekedéseket, feltételezéseket, kiragadott és felnagyított, eltúlzott állításokat, sokszor összeesküvéselméletekre hajazó „összefüggéseket” és jövőre vonatkozó ígéreteket közölnek a szerkesztők a nézőkkel. 

A napi rutin része az adásban, hogy ne csak annak lényegtelen híréről tudósítsanak, hogy kokaint találtak a Fehér Házban, hanem elmondják azt is, hogy Trump szerint Biden elnök fiának lehetett köze ahhoz. „Brüsszel a BMW-t Debrecen helyett Romániába vinné” – közölte vízióját Menczer államtitkár július 17-én, miután „a szélsőségesen háborúpárti és bevándorlópárti Európai Parlament” német szociáldemokrata alelnöke óvatosságra intette a német cégeket a magyarországi befektetések kapcsán. „Gyurcsányék hetvenezer migránst fogadnának be”, ismertette a műsor július 4-én az ellenzéki Demokratikus Koalícióban tisztséget nem viselő közgazdász, Bauer Tamás eltorzított álláspontját, aki a Klubrádióban saját véleményeként beszélt arról, Magyarországnak évente legalább ennyi vendégmunkást kellene befogadnia. A Magyarországra hasonló nagyságrendben érkező távol-keleti migránssal a „hírműsor” természetesen sosem foglalkozott, helyette a migrációs tudósítások lenti címeit megnézve láthatjuk, hogy a helyzet a határon a nyáron is napról napra fokozódott, az országra leselkedő migrációs veszély egyre nagyobb, de tudjuk jól, hogy ez már nyolc éve állandóan így van. „Ha Száhelben átszakad a migrációs gát, az végzetes lehet Európára” – retteghettek a nézők augusztus 11-én is.

Hasonlóan, csak éppen fordított előjellel működtek a Híradó hazai gazdasági helyzetről szóló optimista beszámolói. Az online árfigyelő hetente legalább kétszer „törte le az inflációt”. A magyar gazdaság „a háború és a szankciós intézkedések ellenére is legalább másfél százalékkal növekszik 2023-ban,” ígérte Szilágyi Béla szerkesztő még július közepén, vagyis egy hónappal a recessziós gazdasági adat előtt. Könnyen tehette, mert Orbán Viktor még júliusban Tusványoson így értelmezte a helyzetet: „a háború meteorként térítette le a pályájáról a gazdaságot, de a nehezén túl vagyunk.” Ezért az augusztus 2-i adás is magabiztosan elmondta: „a következő hónapokban erősödik a fogyasztás, akkor a gazdaság is növekedéssel zárja 2023-at”, és majd „teljesülhet a kabinet várakozása, miszerint idén legalább másfél százalékkal nőhet a GDP.” A hasonló pozitív ígéretek és remények vagy éppen a negatív, lejárató vélemények, csúsztatások és hazugságok állandó sulykolása adja a propaganda erejét. Például 2023 nyarán nagyjából egy tucatszor figyelhettük meg Budapest főpolgármesterét, Karácsony Gergelyt a kormánypropaganda által állandóan démonizált Gyurcsány Ferenc társaságában ugyanazon a rövid vágóképen, amely valószínűleg másfél évvel korábban, a választási kampány alatt készült. Nemcsak a hírek igazsága, hanem a témák hírértéke, aktualitása, relevanciája is gyakran elfeledett fogalmak a Híradóban; a fenti ábrákon láttuk, az adásidő felében egyedül a kormányzati propagandának való megfelelés elve szerkeszti a „hírműsort”.

A lent felsorolt címek is jól mutatják, hogy a Híradó munkatársainak a hazai közéleti, politikai ügyek bemutatása során szinte felesleges elhagyniuk a Kunigunda utcai bázist. Hiszen a munkájuk nagy részét az jelenti, hogy forrásként szemlézik a kormánysajtó írásait, azaz elmondják a nézőknek, hogyan járatja le aznap a Metropol, az Origo vagy a Magyar Nemzet az ellenzéket, az USA elnökét, Soros Györgyöt és fiát vagy – a minisztériumban kitalált politikai napirendtől függően – éppen a „korrupt brüsszeli bürokratákat”. Ha ehhez képest a szerkesztők feldobnák a nézők estéjét, még mindig bővíthetik a forrásaikat, és szemlézhetik mondjuk Donald Trump vagy más amerikai jobboldali véleményvezérek közösségi oldalas bejegyzéseit. És ne felejtsük el a Híradó állandó szereplőit, akik a politikusok mellett a „szakértelem” látszatát biztosítják a „hírműsorban”. A stúdióba házhoz jönnek a kormány által kitartott intézetek „elemző” munkatársai, hogy lelkesen elmondják mindig kizárólag a kormányéval egyező véleményüket.  

Szintén nem kell nagy újságírói erőfeszítés a kormányzat Facebook-videóinak mindenféle értelmező keret nélküli (Ellenvéleményekre ne is gondoljunk!) újraközléséhez. Többször láttuk Orbán miniszterelnököt zenei aláfestéssel: például Brüsszelben dühösen az EU-pénzét keresve, vagy új hátizsákjával a Kunigunda utcába érkezve – az augusztus 20-i tizenkilencszeres kézfogását (kedvenc diktátoraival) a Karmelitában nem is említjük. A Híradó szerkesztői nyilván azt feltételezik, hogy nézőik inkább fideszes kampányra és nem egy hírműsorra vágynak, így nekik nyilván üdítő élményt jelentenek mondjuk Dömötör Csaba államtitkár videós üzenetei az irodájából, miközben elmondja, a magyar állampolgárok aznap milyen veszélytől lesznek megvédve, vagy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-videós sertepertélése különféle szupermarketekben, ahogy „letöri az inflációt”. Július 13-án például Németh Szilárd államtitkár, a „rezsicsökkentés” arca üzente meg a Híradóban közvetlenül: „a kormány kitart a rezsicsökkentés mellett, amelyet Brüsszel el szeretne törölni”.

Persze igazságtalanok lennék, ha nem ismernék el, a Híradó olykor kilép a jobboldali lapok véleményeinek és a kormánypolitikusok Facebook-bejegyzéseinek teréből, és szembesíti nézőit a társadalmi „valósággal”. Orbán például Vučićhoz utazhat és közben elkíséri egy stáb, Szijjártó miniszter olykor bejelentkezik az ENSZ-ből, Türkmenisztánból, egy ruandai delegáció fogadásáról vagy egy új hazai akkugyár átadójáról. A műsor pedig szinte állandó stábbal van jelen a belgrádi buszpályaudvar környékén, hogy semmittevő, de potenciálisan veszélyes migránsokról tudósítson, és az embercsempészek közti sajnálatos hajdújárási harcról is mindig azonnal és élőben értesülünk. És ismerjük el Császár Attila érdemeit is: a Híradós szakmai munka kétségkívüli bravúrja ellenzéki politikusok után zilálva futkorászni a Képviselői Irodaház vagy a városháza előtt, hogy utána „kérdésekkel provokálhassa” őket.

Ilyen kitüntetett figyelem mellett a szerkesztők szerint az ellenzéknek bizonyára nincs oka panaszra a műsor miatt, hiszen majdnem minden adásban minden párt megkapja a maga 25-30 másodpercét, hogy valamilyen marginális résztémáról beszéljenek két-három mondatot. Ahogy a Híradóban ellenzéki politikusok a Képviselői Irodaház vagy a Parlament előtt a közmédia mikrofonjába monologizálnak, esetleg homályos részleteket mutatnak nekünk online sajtótájékoztatóikból, nézőként talán fogalmunk sincs fejtegetéseik pontos tárgyáról. Mert a „hírműsor” nem is foglalkozott azzal a problémával, amiről beszélnek, vagy amivel szemben éppen tiltakoznak: például a recski bányaomlással, akkugyárak veszélyes hulladékaival vagy bezárt vasútvonalakkal. A pártok többsége pedig irigyelheti a DK-t, amelynek témáira néha hasonló hosszúságú, 30 másodperces fideszes válasz érkezik: egy kiadós gyurcsányozás formájában. A szerkesztők pedig arra is figyelnek, hogy a „baloldali” vélemények napi másfél, olykor kétperces blokkját a műsorban mindig az ellenzéket lejárató bejátszások vegyék körül. Hogy mindig a Fideszé legyen az utolsó szó a közmédia Híradójában.

A kormánypropaganda jellemző témáinak, narratíváinak példái a Híradóban 2023 nyarán

Az ellenzék lejáratása, ellenzéki politikusokkal szembeni karaktergyilkosság:

  • Magyar Nemzet: gyenge próbálkozással igyekszik átkeretezni a Városháza-botrányt a dollármédia (06.04.)
  • Elemző: Gyurcsány Ferencnek próbált megfelelni Karácsony Gergely a háborús megszólalásával (06.05.)
  • Plakátkampányt indít a CÖF-CÖKA, hogy bemutassa a háborúpárti baloldalt (06.06.)
  • Kormánypártok: Brüsszel és a baloldal akadályozza a pedagógusok béremelését (06.06.)
  • Elemzők a dollárbaloldalról: a politikában nincs ingyenpénz (06.06.)
  • Nacsa Lőrinc: a baloldal miatt késik a pedagógusok béremelése (06.07.)
  • Alapjogokért Központ: a Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldal a háborús eszkaláció oldalára áll (06.09.)
  • Magyar Nemzet: gyerekpornót találtak a párbeszédes Jámbor András mozgalmához kötődő személy számítógépén (06.09.)
  • A magyar baloldali politikusok tagadják vagy nem kommentálják Brüsszel döntését a kötelező kvótáról (06.14.)
  • Fidesz: Gyurcsányék nem védelmet, hanem háborút és megszorításokat akarnak (06.14.)
  • Jámbor András a pedofilügyről: én nem követtem el semmit (06.16.)
  • Karácsony Gergely nem akarja visszaállítani az autós forgalmat a Lánchídon (06.20.)
  • Magyar Nemzet: kisgyerekek szexuális sanyargatásáról készült fotók kerültek elő a Szikra Mozgalom aktivistájának lakásából (06.20.)
  • Megszerezte az ÁSZ-jelentést a Magyar Nemzet: a baloldal kampányára mentek el a guruló dollárok (06.23.)
  • Bennfentes: Sorosék kiadták az ukázt a baloldalnak, hogy még több médiát és influenszereket kell finanszírozni (06.23.)
  • Elemző: a dollárbaloldal azért háborúpárti, mert a nyugatot másolja, és pénzt is kap érte (06.23.)
  • Mandiner: nem elégszik meg az ügyészség pénzbüntetéssel a szeméremsértésért elítélt Donáth Lászlóval szemben (06.25.)
  • Titkosszolgálati jelentés: 500 millió forintot kapott Karácsony Gergely mozgalma külföldről (06.26.)
  • Mandiner: a befizető egyetlen ember, Perjés Gábor párbeszédes politikus volt (06.26.)
  • Fidesz: Gyurcsányéknál babaváró támogatás sem lenne (06.26.)
  • Magyar Nemzet: régóta homály lengi körül Karácsony Gergely bukott mozgalmának finanszírozását (06.27.)
  • Nem beszélt a Karácsony-féle mozgalomnak utalt gyanús pénzekről a párbeszédes Perjés Gábor (06.27.)
  • Magyar Nemzet: Karácsony pénzes embere a kései szocializmusban internacionalista kapcsolatokat épített (06.29.)
  • Metropol: szélsőbaloldali Antifa-aktivista volt az öngyilkos pedofil (06.29.)
  • Kocsis Máté: világos, hogy Karácsony Gergely pénzmosási ügybe keveredett (07.02.)
  • Magyar Nemzet: Gyurcsányék évi hetvenezer migránst fogadnának be Magyarországra (07.04.)
  • Elemzők: Karácsony Gergely pénzmosási ügybe keveredett (07.04.)
  • Tovább nyomoz a rendőrség a Szikra Mozgalom aktivistájának számítógépén talált 70 ezer pedofil fénykép ügyében (07.04.)
  • Fidesz: a baloldal nem akarja, hogy a pedagógusok 800 ezer forintot keressenek (07.04.)
  • Egyre több a kérdőjel a Karácsony Gergely mozgalmához érkezett százmilliókkal kapcsolatban (07.05.)
  • Fidesz: Karácsony Gergely mutassa meg az adománygyűjtő ládát (07.05.)
  • A Főpolgármesteri Hivatal augusztusra várja a csődöt (07.05.)
  • Origo: pénzmosás állhat Karácsony Gergelyék félmilliárd forintos kampánypénze mögött (07.07.)
  • Metropol: Jámbor András munkatársának lakásán forgathatták a pedofil gyermekpornót (07.07.)
  • A Fidesz a 99 Mozgalom alapítóit kérdezi Karácsony Gergely pénzmosási botrányairól (07.08.)
  • Telex: bohózatnak tartják Karácsony Gergely megszólalását az ellenzéki pártok (07.10.)
  • Fidesz: Gyurcsányék most sem támogatták a családtámogatások, a nyugdíjak, a rezsicsökkentés védelmét (07.10.)
  • Gyurcsány Ferenc Karácsony Gergely pénzmosásgyanús botrányáról: a pénzek előnyhöz juttathattak egyeseket (07.11.)
  • Fidesz: Gyurcsányék álszentek és háborúpártiak (07.11.)
  • Budapest már hitelből működik, a Fidesz szerint Karácsony Gergely csődbe vitte a várost (07.13.)
  • Pusztai Erzsébet bevallotta, hogy Karácsony Gergelyt külföldről támogatták (07.14.)
  • Az LMP is magyarázatot vár a főpolgármestertől, honnan jutott félmilliárdos kampánytámogatáshoz (07.17.)
  • Tarlós István: érthetetlen, hogy lehetett csődközeli helyzetbe hozni a fővárost (07.18.)
  • Tarlós István: 200 milliárd forintos megtakarítással adtam át Budapestet (07.18.)
  • Momentumos politikus: a Fradi ultrák fasiszta hópihék (07.18.)
  • Kocsis Máté: A Szikra Mozgalom körüli pedofil hálózat felderítése nem személyes ügyem, hanem közügy (07.19.)
  • Budapesti Fidesz: Karácsony Gergely ne hozzon egy személyben döntést a jegyárakról (07.25.)
  • Origo: duplájára emelné a vízdíjat a Fővárosi Önkormányzat (07.26.)
  • Metropol: Karácsony Gergely a budapestiekkel fizettetné ki, hogy csődbe vitte a várost (07.29.)
  • Fidesz: Karácsony és Gyurcsány akarja emelni a vízdíjakat (07.29.)
  • Origo: Gyurcsányék a Balatonon buliznak, miközben ők kezdeményezték a rendkívüli parlamenti ülést (07.31.)
  • Magyar Nemzet: a Bajnai Gordon-féle Datadat a baloldal bukott kampányának a nyertese (07.31.)
  • Nacsa Lőrinc: Bajnai Gordon kedvezményezettje volt a baloldal politikai korrupciójának (07.31.)
  • Újabb tényfeltáró cikket közölt a Magyar Nemzet a baloldalhoz kötődő médiabirodalomról (08.02.)
  • Átadták a felújított Lánchidat, de az autók továbbra sem hajthatnak rá (08.04.)
  • Tüttő Kata szerint a vízdíjemelés mellett további megszorítások is lehetnek Budapesten (08.04.)
  • Magyar Nemzet: milliókkal segített a dollármédia azoknak a baloldaliaknak, akik bajban voltak (08.04.)
  • Elemző: a vízdíjak emelésével Karácsony Gergely saját botrányáról akarja elterelni a figyelmet (08.07.)
  • Magyar Nemzet: a dollármédia négymilliárdból, hamis recept- és Covid-oltás-oldalakkal próbálta befolyásolni a magyar választókat (08.14.)
  • Egyre többen ellenzik a Karácsony Gergely-féle Üllői úti kerékpársávot, felháborodtak a taxisok is (08.14.)
  • A szülők megtévesztésére is tízmilliók jutottak a dollármédiában elköltött milliárdokból (08.16.)
  • Magyar Nemzet: kaszáltak a dollármédia főszereplői a tavalyi bukott választásokon (08.18.)
  • Magyar Nemzet: egy ámokfutás állomásai, Karácsony harca az autósokkal (08.23.)
  • Csepelinfo: hülyének nézi támogatóit a Momentum csepeli polgármesterjelöltje (08.23.)

Gazdasági, diplomáciai sikerek, a kormányzati intézkedések dicsőítése:

  • Navracsis Tibor: Magyarország kiemelkedően jól teljesít az EU-s források lehívásában (06.05.)
  • Nagy István: A magyar kormány számára a vidékfejlesztés az egyik elsőrendű feladat (06.05.)
  • Kormányszóvivő: háborús időben is megvédjük a családokat (06.07.)
  • Varga Mihály: a kormány továbbra is garantálja Európa legnagyobb rezsitámogatását (06.09.)
  • Nagy István: a magyar kormányra mindig számíthatnak a magyar emberek (06.09.)
  • Szijjártó Péter: ma még sci-finek számító eszközök fejlesztését hozza Magyarországra a Rolls-Royce (06.12.)
  • Tovább csökkenhet az infláció a júliusban induló online árfigyelő rendszerrel (06.12.)
  • Megkezdődött a jövő évi költségvetés vitája, a cél a családok, a munkahelyek, a rezsicsökkentés megvédése (06.13.)
  • Holnap kezdődik a harmadik kötelező akciós hét a boltokban (06.14.)
  • Dömötör Csaba: a rezsitámogatás a jövő évi védelmi költségvetés egy fő pillére (06.14.)
  • Gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el a kormány (06.19.)
  • Szentkirályi Alexandra: a boltok elkezdtek versenyezni a vásárlókért (06.19.)
  • 650 ezer forintra emelkedik idén a Szép-kártya kedvezményes kerete (06.21.)
  • Szijjártó Péter: 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre egy kínai cég Ácson (06.21.)
  • Több mint 200 milliárd forintot igényeltek a falusi CSOK-programban az elmúlt négy évben (06.25.)
  • Jövő hétvégén indul az online árfigyelő rendszer (06.25.)
  • Júliustól több változás lesz a magyar gazdaságban (06.26.)
  • Szijjártó Péter: kereskedelmi és konzuli képviseletet nyitott Magyarország Kigaliban (06.27.)
  • Szijjártó Péter: két újabb kínai vállalati beruházásról született döntés 35 milliárd forint értékben (06.27.) 
  • Szijjártó Péter: Válságálló magyar gazdaság (06.29.)
  • 800 ezer forint átlagbért, heti 24 óra tanítást, 10 hét szabadságot jelent az új pedagógus-életpályatörvény (07.04.)
  • Szijjártó Péter: minden idők legmagasabb első négyhavi exportteljesítményét produkálta a magyar gazdaság (07.04.)
  • Nagy István: a kormány meghallotta a magyar gazdák hangját (07.04.)
  • Szijjártó Péter: a kormány újabb 6.5 milliárd forintos támogatási programot indít Bosznia-Hercegovinában (07.05.)
  • A januári tetőzéshez képest már ötödével csökkent az infláció (07.07.)
  • Több mint 3300 milliárd forintot biztosít a költségvetés családtámogatásokra (07.08.)
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf: háborús időkben is biztosítva van az ország védelméhez szükséges forrás (07.08.)
  • Szijjártó Péter: a Hell Energy több mint 200 millió dolláros gyár építését tervezi Azerbajdzsánban (07.10.)
  • Nagy István: kiemelten támogatja a kormány a lovas rendezvényeket, a lovassportot és a lósportot (07.10.)
  • Szijjártó Péter: a magyar gazdaság minden idők legmagasabb első öthavi exportteljesítményét produkálta (07.13.)
  • Németh Szilárd: a kormány kitart a rezsicsökkentés mellett, amelyet Brüsszel el szeretne törölni (07.13.)
  • A fiatal helyi gazdákat segíti az új földügyi szabályozás (07.13.)
  • Leszorította az árakat az online árfigyelő, a vártnál hamarabb lehet egy számjegyű az infláció (07.14.)
  • 25 vállalkozás kapott támogatást a gyármentő programban (07.19.)
  • MTÜ: emelkedő vendégszám, növekvő árbevétel a Balatonnál (07.19.)
  • Orbán Viktor: a háború meteorként térítette le a pályájáról a gazdaságot, de a nehezén túl vagyunk (07.22.)
  • Elemző: a kormány csökkenő pályára állította az inflációt (07.25.)
  • Gigaberuházással erősít a Suzuki (07.26.)
  • Nagy István: mindenáron megvédjük a magyar gazdák érdekeit (07.26.)
  • Gulyás Gergely: az inflációt le fogjuk törni (07.27.)
  • Gulyás Gergely: a kormány nem támogatja, hogy a jelenlegi helyzetben a lakosságnak nagyobb terhet kelljen vállalni (07.27.)
  • Szijjártó Péter: különleges ipari övezetet hoz létre Üzbegisztán a magyar beruházók számára (07.27.)
  • Holnaptól 15 százalékra nő a kötelező akciózás mértéke (07.31.)
  • Szakértő: a SZÉP-kártyát érintő intézkedések is segítik a családokat és az infláció letörését (08.02.)
  • Németh Szilárd: marad a rezsicsökkentés (08.02.)
  • Szállás.hu: tovább élénkülnek a balatoni szállásfoglalások (08.02.)
  • Egy év alatt több mint 47 százalékkal nőtt az elektromos autók száma Magyarországon (08.02.)
  • GVH: már csaknem egymillióan használták az online árfigyelőt (08.04.)
  • KSH: többen nyaraltak itthon idén júniusban, mint egy éve (08.04.)
  • GFM: az online árfigyelő hatékonyan segíti az élelmiszerárak csökkenését (08.11.)
  • Korábban érkeznek a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátások (08.11.)
  • Évről évre egyre többen használják ki a Balaton turisztikai lehetőségeit (08.11.)
  • A kormány 14 célzott intézkedéssel segíti a gazdaság megerősödését (08.16.)
  • Orbán Viktor: a munkahelyek megvédése, az infláció letörése és a bérek növelése a legfontosabb a gazdaságban (08.18.)
  • A gazdasági növekedés beindításáról és a bérek emeléséről is tárgyalt a kormány (08.23.)
  • Csütörtöktől érkeznek a szeptemberi családtámogatások (08.23.)
  • Elemzők: minden adott, hogy szeptembertől a bérek emelkedése meghaladja az inflációt (08.26.)

Migrációs veszély és pánikkeltés

  • Megerősítették a határzárat: nem lehet átvágni és átmászni rajta (06.06.)
  • Aznap fogadták el a kötelező migránskvótát, amikor egy szír férfi brutális késes támadást hajtott végre (06.09.)
  • Migrációs hátterű bűnbandák állhatnak a svédországi erőszakhullám hátterében (06.12.)
  • BBC: nyugat-afrikai migráns követte el a késes gyilkosságokat Nottinghamben (06.14.)
  • A kötelező migránskvótáról szóló döntéssel a Soros-birodalom visszavágott (06.16.)
  • Századvég: a közvélemény nemet mond a kötelező betelepítésre (06.16.)
  • Balkáni migráció: a bevándorlók is bevallják, hogy illegálisan haladnak (06.16.)
  • Három embert lőttek meg a szabadkai migránsleszámolás során (06.18.)
  • Gulyás Gergely: a migránskvóta elfogadhatatlan és veszélyes (06.19.)
  • Nézőpont Intézet: elutasítják a magyarok az új migránskvótát (06.19.)
  • Újabb lövöldözés volt a magyar-szerb határnál (06.19.)
  • Elemző: komoly veszélyt jelentenek a migránsokat segítő radikális baloldali NGO-k (06.25.)
  • Folyamatosak a migránsok közötti összecsapások a határ mentén (06.26.)
  • Migránslázadásról ír a sajtó az ötödik napja tartó Franciaországi zavargások kapcsán (07.02.)
  • Kovács Zoltán: a migránsgettók létrehozása a magyar emberek akaratának és a magyar alkotmánynak is ellentmond (07.02.)
  • Origo: már lincselnek a bevándorlók Franciaországban (07.03.)
  • A félelem az úr Franciaországban, az embereket sokkolja a migránslázadás (07.03.)
  • Elemző: a migránsok integrációja megbukott, Brüsszel most Magyarországra telepítené őket (07.03.)
  • Sikeresnek tartja Brüsszel a migrációs paktumot, amely előírja a kvótákat és a migránsgettók létrehozását (07.04.)
  • Alapjogokért Központ: számos kapcsolódási pont fedezhető fel a nyílt társadalom hálózata és a francia migránslázadás között (07.05.)
  • Folyamatosan érkeznek a migránsokat szállító hajók Lampedusa szigetére (07.05.)
  • Orbán Viktor: Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit (07.07.)
  • Veszélyt jelent Európának az illegális bevándorlás (07.07.)
  • Magyarországon állítanák fel az EU legnagyobb migránsgettóját a brüsszeli tervek szerint (07.08.)
  • Elemző: nem fogadják el a francia állam szabályait azok, akik részt vettek a migránslázadásban (07.08.)
  • Újabb tárgyalási fordulót tartott Brüsszel a kötelező kvótákról és a migránsgettókról (07.11.)
  • Orbán Viktor: ha engedelmeskednénk Brüsszelnek, akkor migránsgettókat kellene létrehozni Magyarországon (07.14.)
  • Bíróság előtt a férfi, aki megrongálta a határzárat (07.17.)
  • 8 év alatt csaknem egymillió migránst állított meg a határzár (07.18.)
  • Alapjogokért Központ: 8 éve védjük Európát az illegális migrációtól (07.18.)
  • A déli határon erősödik a migrációs nyomás (07.22.)
  • A migráció ösztönzése nem váltotta be a hozzá fűzött gazdasági várakozásokat (07.27.)
  • Migránslövöldözések: segélyhívót vezethetnek be (07.29.)
  • Bakondi György: intenzíven növekszik az illegális határátlépési kísérletek száma (08.02.)
  • Nem engedi migránsgettók létrehozását a kormány Magyarországon (08.02.)
  • 300 bevándorlót gyűjtöttek be a migránslövöldözések után (08.04.)
  • Késeltek és lövöldöztek a hétvégén Palics központja közelében (08.07.)
  • Ha Száhelben átszakad a migrációs gát, az végzetes lehet Európára (08.11.)
  • Gránátok robbantak egy hajdújárási háznál, a helyiek szerint elviselhetetlen a migrációs nyomás (08.12.)
  • Migránsoknak szóló utazási irodaként működött az embercsempész hálózat (08.14.)
  • Jelentősen megnőtt a napi határsértések száma, csak tegnap 827 migránssal szemben kellett intézkedni (08.16.)
  • Döntött a lengyel parlament: népszavazáson mondhatnak véleményt a migránskvótáról a lengyelek (08.18.)
  • Bakondi György: valamennyi európai útvonalon nő a bevándorlók száma (08.26.)
  • Migránsok milliói indulhatnak Európa felé, ha fegyveres konfliktus alakul ki Nigerben (08.26.)

Az Európai Unió lejáratása

  • Brüsszel el akarja törölni a rezsicsökkentést, és rászabadítaná a háborús energiaárakat Magyarországra (06.05.)
  • Fizetett hirdetésben követel fegyvereket Ukrajnának Brüsszel (06.06.)
  • Érthetetlen a modellváltó egyetemeket az uniós Erasmus és Horizont programokból kirekesztő nyilatkozat (06.07.)
  • Eva Kaili újra aktív – mintha mi sem történt volna a brüsszeli korrupciós botrányban (06.08.)
  • Brüsszeli korrupciós botrány: Eva Kaili részt vehet az EP plenáris ülésén (06.12.)
  • Ripost: Balin vett luxusszállodát az Európai Bizottság főigazgatója (06.12.)
  • Elemző: a kötelező migránskvóta egy újabb front, ahol támadni lehet Magyarországot (06.13.)
  • Elemzők: Brüsszel Ukrajnára költötte a pénzt és most még többet akar (06.20.)
  • Dömötör Csaba: Az Európai Bizottság pénzt kér, miközben az eddigi forrásokat se kaptuk meg (06.20.)
  • Összeférhetetlenségi gyanú miatt visszalépett a brüsszeli korrupciós ügy vezető bírája (06.20.)
  • Kormányszóvivő: a háború finanszírozása helyett egyedül a béke és a tűzszünet jelenti a megoldást (06.21.)
  • Szijjártó Péter: Brüsszel migrációs politikája nehéz helyzetbe hozza az európai és észak-afrikai országokat (06.21.)
  • Deutsch Tamás: Tagállami fejlesztési pénzeket adott a bürokrácia Ukrajnának? (06.25.)
  • Orbán Viktor: Komolytalan Brüsszel költségvetési javaslata (06.27.)
  • Orbán Viktor: A csőd szélére sodorták az Európai Uniót, tudni akarjuk, kik felelnek ezért? (06.29.)
  • Magyar Nemzet: míg Eva Kaili ingatlanjaiban a rendőrség razziázik, ő visszatérne az Európai Parlamentbe (06.29.)
  • Századvég: a korrupció övezi Brüsszelt a magyarok többsége szerint (06.29.)
  • Kovács Zoltán: az a kérdés vetődik fel, hogy a csőd felé tart-e az Európai Unió (07.02.)
  • A családi adórendszer védelme van a középpontban, Brüsszel nyomására emelni kell a benzin jövedéki adóját (07.04.)
  • KTK: annak ellenére, hogy a kormány minden vállalását teljesítette, Brüsszel folytatja a nyomásgyakorlást (07.05.)
  • Fidesz: Brüsszelnek a tagállamok kioktatása helyett a saját háza táján kellene söprögetnie (07.05.)
  • Eva Kaili tartózkodott a korrupcióellenes javaslat szavazásánál (07.13.)
  • Hidvéghi Balázs: az európai intézményeknek nincs jogalapja kioktatni másokat a jogállamiságból (07.13.)
  • Szijjártó Péter: az embercsempészet legnagyobb támogatója maga Brüsszel (07.14.)
  • Menczer Tamás: Brüsszel a BMW-t Debrecen helyett Romániába vinné (07.17.)
  • Fidesz: nem engedjük, hogy Brüsszel és a baloldal ellehetetlenítsék a rezsicsökkentést (07.19.)
  • Gulyás Gergely: uniós pénzből ne lehet nem uniós országot támogatni (07.27.)
  • Mauritánia is érintett lehet a brüsszeli korrupciós botrányban (08.11.)
  • Elemző: tovább rombolják az Európai Parlament megítélését a brüsszeli korrupciós ügy gyanúsítottjai (08.12.)

A háborúpárti, balliberális USA és a hanyatló Nyugat bírálata:

  • Tüntetők egy csoportja kifütyülte a német kancellárt (06.04.)
  • A háború folytatásáról írt Soros György (06.07.)
  • Origo: akár atomháborút is kirobbanthat Soros György új terve (06.08.)
  • Fox News: Joe Biden ötmillió dollárt kenőpénzt kapott egy ukrán oligarchától (06.09.)
  • Origo: hivatalosan is átadta Soros György fiának a birodalma vezetését (06.12.)
  • Origo: több szálon is kötődik egymáshoz David Pressman és Alexander Soros (06.13.)
  • Elemző: úgy tűnik, az Egyesült Államok számára természetes, hogy lehallgatja szövetségeseit (06.14.)
  • NATO-fesztivált rendezett Litvánia (06.18.)
  • Kínos baki: a királynőt éltette Biden (06.18.)
  • Újabb fotók kerültek nyilvánosságra Joe Biden fiának laptopjáról (07.03.)
  • Kábítószert találtak a washingtoni Fehér Házban (07.05.)
  • Az Egyesült Államok több mint száz országban betiltott fegyvereket küldhet Ukrajnának (07.07.)
  • Donald Trump: Hunter Bidennek is köze lehet a Fehér Házban talált kokainhoz (07.07.)
  • Polgári lakosságra veszélyes kazettás lőszert szállít az Egyesült Államok Ukrajnának (07.08.)
  • Amerikai hírszerző: Ukrajna semmire se megy a kazettás lőszerekkel (07.10.)
  • Fokozott veszélyt jelenthet a civilekre nézve, ha lejárt szavatosságú lőszereket küld Amerika Ukrajnába (07.11.)
  • Orbán Viktor: a nyugatiak a háború folytatását akarják (07.14.)
  • Megérkeztek Ukrajnába az amerikai kazettás lőszerek (07.14.)
  • Magyar Nemzet: David Pressman lehet a felelős az amerikai szigorításért (08.04.)
  • Szijjártó Péter: világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben (08.12.)
  • Benyújtották a közjogi felelősségre vonásról szóló indítványt Joe Biden ellen (08.14.)
  • Szakértő: kettős fegyverként használják az amerikai igazságszolgáltatást a demokraták (08.16.)
  • Tucker Carlson a nagykövetnek: magyarul se tudsz, menj haza! (08.23.)
  • Tucker Carlson: az amerikai nagykövet a genderlobbi akaratát akarja érvényesíteni (08.26.)

Oszd meg, válassz platformot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük