Előválasztás jó eszköz, és nem, nem hekkelte meg a Fidesz

Az elmúlt napokban elhangzott néhány egészen súlyos mondat az úgynevezett ellenzék részéről az előválasztással kapcsolatban. Az egyik törpepárt vezetője szerint például szó sem lehet előválasztásról, hiszen az ostoba ellenzéki szavazók legutóbb rossz jelölt mellett döntöttek. Ennyi erővel persze minden választást be kellene tiltani, mert fennáll a kockázata, hogy rossz jelöltet választ a plebs. Az előválasztást korábban támogató MSZP pedig újabban azért utasítja el, merthogy majd a Fidesz manipulálja azt.

A „meghekkelt előválasztás” legendáját a vesztes jelölt támogatói alkották meg, már nem sokkal a második forduló után. Nyilván, a gyász szakaszai közt az első a tagadás, de ez az összeesküvés-elmélet mára lényegében félhivatalossá vált, az MSZP vezetői egész komoly arccal mondják fel, csak hogy igazolják előválasztás-ellenessé vált álláspontjukat. Ezzel – mintegy mellékesen – megkérdőjelezik az első fordulóban győztes jelöltek eredményét, illetve sok ezer aktivista munkáját is.

Az előválasztás második fordulójában 662 ezer ember szavazott, ami valóban több, mint az első fordulóban (633 ezer). A különbség azonban sokkal inkább annak tudható be, hogy híre ment, itt történik valami, fontos a részvétel, nagyok voltak a várakozások. A 662 ezer választó egyszerűen nagyobb annál, hogy komolyan vegyük a külső beavatkozásról szóló összeesküvés-elméleteket. Hiszen minél többen szavaznak, annál nehezebb kívülről befolyásolni az eredményt.

Ha feltételezzük, hogy a 30 ezer plusz szavazó nagyobb része odairányított fideszes lett volna, akkor sem magyarázza az eredményt, hiszen a két jelölt közt a végén 88 ezer szavazat volt a különbség. A területi megoszlás is erre mutat: Márki-Zay Péter azokban a budapesti és Pest megyei körzetekben nyert a legnagyobb arányban, ahol a legtöbben szavaztak –Zuglóban például több mint 12 ezren szavaztak, Márki-Zay 66 százalék fölötti eredménnyel nyert (részletes adatokat itt lehet nézegetni).

Ha igaz lenne a „meghekkelt előválasztás” legendája, akkor a Fidesznek legalább 88 ezer (de inkább több) szavazót kellett volna mozgatnia. Ezt nyilvánvalóan lehetetlen feltűnés nélkül megtenni. Nyilván, mindenki hallott olyan történetet, hogy itt vagy ott egy-egy olyan ember is feltűnt, aki állítólag fideszes, de egyrészt ez sosincs hitelt érdemlően dokumentálva, másrészt a tömeges mozgósítás nem így néz ki, annak félreérthetetlen jeleit kellett volna tapasztalni (ahogy a választás előtt egyébként láttuk a tablettel a kezükben a lépcsőházakba becsengető aktivistáikat).

És végül két politikai jellegű érv: honnan tudja a Fidesz, hogy neki ki lesz a megfelelő ellenfél? Hogy kicsit haza beszéljek: nagyon remélem, hogy nem úgy gondolták, velem jobban járnának Zuglóban, mint szocialista elődömmel. Biztos vagyok benne egyébként, ha esetleg alulmaradtam volna az előválasztáson, ellenfelem is nyert volna a Fidesszel szemben ’22 áprilisában, legrosszabb estben is legfeljebb kisebb arányban. És persze: hogyan veszik rá a hithű fideszest, hogy egy ellenzékire szavazzon? Például hogyan beszélték rá bármelyik Orbán-hívőt, hogy menjen el és szavazzon a „lódoktorra”?

Bárki bármit mond, az előválasztás jó eszköz volt, a gond nem abból fakadt, hogy közvetlenül választottunk miniszterelnök-jelöltet. Az általában legmegbízhatóbb Medián közvélemény-kutatása szerint 2021 októberében az ellenzék támogatottsága beérte a Fideszét. Az ellenzék tehát nem az előválasztás miatt vesztett, hanem annak ellenére (szerintem nem mond igazat, aki azt állítja, egy másik jelölttel nagyságrendileg más eredmény született volna). A hiba ott volt, hogy a pártok valójában az egészet nem gondolták komolyan, azzal voltak elfoglalva, hogy saját, ellenzéken belüli pozícióikat megerősítsék vagy megtartsák.

Korábban írtam már az előválasztás elszabotálásáról, de megismétlem: a gond rögtön ott kezdődött, hogy kimondták: ez egy hatpárti buli, csak az szállhat be, aki befogadó nyilatkozatot kap valamelyik párttól. Aztán deklarálták azt is, az eredménytől függetlenül mind a hat résztvevő pártnak lesz parlamenti frakciója. Mi ez, ha nem görcsös ragaszkodás a status quóhoz? Ezt a célt szolgálta az is, hogy a jelöltállítás alkudozássá alakult: a pártok a választók megkérdezése helyett inkább a megszokott egyezkedéssel próbálkoztak.

Ha valaha le szeretnénk váltani a Fidesz rendszerét, akkor biztosan másként kell csinálni az összefogást, hogy aztán lehessen belőle megújulás és legyen ellenállás is! El kell felejteni azt, hogy bizonyos embereknek bérelt helyük van az ellenzéki oldalon! Bezárkózás helyett még jobban ki kell nyitni az ellenzéki politizálást, nem szabad azt hat párt exkluzív játékának tekinteni. Igenis, meg kell adni a lehetőséget a választóknak, hogy megmondják, kit szeretnének a szavazólapon látni, és igen, beleszólást kell adni a listaállításba is! Vannak erre jó módszerek, nem ördögtől való – feltételezve, persze, hogy a cél nem a status quo fenntartása, hanem a valódi változás.

Oszd meg, válassz platformot!

11 thoughts on “Előválasztás jó eszköz, és nem, nem hekkelte meg a Fidesz

  1. Szerintem sem nyerhet az ellenzék ennyi párttal, csak összefogással.
    Még nagyobb lenne az ellenzék esélye, ha Gyurcsány Ferenc visszavonulnak, mivel nagyon megosztó személyiség, ugyanúgy, mint Orbán Viktor.

  2. Az elovalasztast szükségesnek
    tartanám, de Ellenzéki összefogas
    nélkül, valamilyen megegyezés minden
    képpen szükséges. Amig csak egymással
    küzdenek és naponta üzenegetnek
    egymásnak nem sok értelmét látom.

  3. Hadházy Ákos cikke – különösen a számok – meggyőzőek. Természetesen az előválasztásnak is vannak győztesei és vesztesei, és a magyar politikai kultúra hagyománya, hogy a vesztes nem magában keresi a vereség okát, hanem másban.
    Az előválasztás lényege, hogy megőrződik a plurális (sok) pártrendszer, de a szavazatok összeadódnak a mandátumok kiszámításának a matematikájában. (Tudom ez nehezen érthető mondat egyes politikusok számára.) Másként is megfogalmazva: a társadalom érdek és érték tagoltsága politikailag egy irányba mutatva új kormányzati többséget eredményezhetne a választások útján. A potenciális ellenzéki szavazótábor 75%-ban támogatja az összefogást, amelyet nem az egyfordulós választások után (!), hanem előtte (!) kell kialakítani. Ennek eszköze az előválasztás. A választók már tudják, hogy összefogás=előválasztás=közös lista, de a pártelnökök, még a füstős hátsó szobákban osztják az elképzelt mandátumokat.
    A 2026-os országgyűlési választás ellenzéki győzeleme vagy veresége 2024. június 9-én eldől. Utána már csak az ellenzéki parlamenti képviselők bankszámláján csörög a pénz. De csak 2026-ig.

  4. Az előválasztás jó eszköz lenne, de valóban ennyi kis párttal-nem sok esélyt látok hasznos eredményre , amíg a véleményüket szinte naponta
    változtatják és üzengetnek egymásnak megismétlődhet az előzőekben történt.
    Sajnos azóta a Fidesz újra, illetve tovább erősítette, „építette” a propagandát és szinte mindenhol ott vannak, az Ellenzék részéről ezzel szemben nem sok változás tapasztalható.

  5. Egyetértek. Azért a lengyel példa azt is mutatja, hogy ha megerősödnek az egyes kis pártok és bekerülnek a Parlamentbe, akkor is változást hozhatnak, ha egyenként nem, de együtt leválthatják a kormáynpártot; persze nem 8-10 pártról beszélek…

    Szepesi László

  6. Az előválasztás fontos lenne és nem alakulnának további kis pártok, mert ezek nem a nép érdekeit veszik figyelembe, hanem saját
    megélhetőségükkel foglalkoznának. Az a probléma, hogy arra törekszik a kis pártok többsége,hogy bekerüljön a húsosfazék mellé a
    parlamentbe és a többi meg lesz valahogy. Ha nem így gondolkodnának és az ország érdekét néznék akkor beállnának
    ( ami közel van az ő elképzeléséhez ) egy meglévő pártba és ott próbálnák meg érvényesíteni a szuper jó gondolataikat. Így ha a sok kis párt
    véletlenül is megnyernék a választást, akkor sem érne semmit, mert csak széthúzás lenne ( közben megpróbálnák megtömni gyorsan a zsebüket )
    és szétesne a kormány. Egy újraválasztásnál pedig nem lesz másik esély. A Fidesz csak várja az eseményeket, mert nem kell neki tenni semmit ahhoz,
    hogy megnyerje a választást.

  7. Az előválasztás szerintem nagyon is jó volt, csak amikor a televízióban bemutatták a jelölteket, akkor nagyon sok minden megváltozott. Mivel Klári egyedüli nő volt, a férfiak nem akartak lemaradni! Ezért mindent megpróbáltak, hogy lejárassák Klárit, ami szerintem egyáltalán nem volt kulturált viselkedés!! Ezek után Márky és Karácsony totál tönkre tette az együttműködést. Egyes pártok egyik napról a másikra megváltoztatták a véleményüket, s már nem érdekelte őket az előtte történt megállapodás, s el kezdtek – szerintem nagyon bután – szervezkedni, s ezzel mindent tönkre is tettek. Ezért nem akarnak Kláriék összefogást, mert ha a rengeteg munkából lenne siker, akkor ne legyen az, ami az előszavazásnál történt!!! Nem kérünk ilyen embereket, akiknél elmondhatjuk, hogy köpönyegforgatók!!!

  8. Ha a választási listába olyanok kerülhetnének be,akiket a nép is elfogad,jó esetben javasolhat,több esély lehetne a választás megnyerésére.Már sokszor emlitettem,mivel látjuk,hogy ki tesz azért,hogy a lopások megszünjenek,nem agitál,tesz is,arra a többség,a szegénysorsuak,jobban megbiznának és az x- et oda tennék a neve mellé.Igy nyerne is.Hadházy Ákost javasolnám legfelülre tenni.

  9. Egyetértek az előválasztással. De a lényeg: addig nem lesz hatalomváltás, ameddig a szabad választás alapkritériumainak helyreállítását nem sikerül kiharcolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük