Drága, de legalább lassú: a nagy iskolai laptopbeszerzés részletei

Az Önök segítségével igazolható: két-háromszorosan túlárazott, elavult és gyenge laptopokat osztogatnak az iskolákban a legújabb EU-s projekt keretében. A projekt mostani szakaszában 120 ezer gépet osztottak ki 26 milliárd forint +ÁFA értékben, ez gépenként bruttó 270 ezer forint körüli összeg. Azonban az Önök által küldött adatok alapján ebből a pénzből átlagosan kb. 90-140 ezer forintot érő, már régen nem is forgalmazott eszközöket kaptak a gyerekek. Mintha valahol egy raktárban, évek kóta porosodó gépeket szedtek volna elő.

Belegondolni is rossz, hogy csak ezen az első szakaszon valaki (minimum) 12 milliárdot keresett jogtalanul. Az pedig már-már humoros, hogy ezt az irgalmatlanul sok pénzt úgy lopták el, hogy az EU a korrupciós aggályok miatt még el sem kezdete folyósítani az ún. Helyreállítási Alap pénzeit (a projektet ebből finanszírozza a kormány a hangzatos, „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és pedagógusok számára” című projekt keretében).

Az ügyben bejelentést fogok tenni az Európai Csalás Ellenes Hivatalnál (OLAF), és a vicc kedvéért a magyar Integritás Hatóságnál is. A magukat rendszeresen hülyének tettető rendőröknél kár lenne feljelentést tenni, hiszen már számtalanszor le merték írni: „az, hogy valamit a piaci árnál jóval drágábban vesz az állam, önmagában nem kelti bűncselekmény gyanúját”. 

Tudom, hogy durvák a fenti megállapítások, ezért összegyűjtöttem néhány részletet. Sokan írtak nekem, így rekonstruálható, hogy hol milyen gépeket szereztek be. Összefoglaltam egy táblázatba:

Látható, hogy négy különböző típusról van szó, de mind ugyanazzal a műszaki tartalommal érkezik: 11,6″ érintőképernyő, 4 GB RAM és 128 GB SSD. Ez finoman szólva sem a mai igényeknek megfelelő konfiguráció, ahogy az egyik kedves olvasóm írta: „nem fog nagyon együtt tudni menni a Chrome és a Teams”. Más pedig úgy fogalmazta meg: „agytrösztök dolgoznak a kormányban, a 45 perces óra azzal fog elmenni, hogy a böngészőben betöltsön valamit”.

Bár sokan írtak nekem arról, hogy mennyibe kerülhetnek a piacon ezek a gépek, valójában nem volt egyszerű bizonyítékot találni erre, hiszen ezeket a konfigurációkat már nem nagyon forgalmazzák. Néhány ajánlat azért még elérhető, bár raktáron sehol nincs már ezekből:

HP Pro x360 Fortis 11 G11 (nincs raktáron): 121 690 Ft

ASUS BR1100F (kifutott termék), utolsó ismert ára: 129 170 Ft 

DELL Latitude 3140 (Magyarországon nem találtunk): 449 USD = kb. 150 ezer Ft

Lenovo 300w Gen4 (Magyarországon nem találtunk): 409 USD = kb. 140 ezer Ft

Az már csak hab a tortán, hogy ezeket a túlárazott, gyenge eszközöket a helyi fideszes politikusok osztogatják, és büszkélkednek vele, hogy micsoda kormányunk van. Azzal persze elfelejtenek dicsekedni, hogy a gépeket az EU-s ún. helyreállítási alap terhére vették. Aminek forrásait persze még nem fizették ki, mivel az unió élt a gyanúval, hogy esetleg ellopják az egészet… A zuglói fideszes ilyen akciójáról itt írtam.

Oszd meg, válassz platformot!

One thought on “Drága, de legalább lassú: a nagy iskolai laptopbeszerzés részletei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük